Banner 980x90

Ventspilī uz dzīvi audžuģimenē vai aizbildņa ģimenē gaida 18 bērni

Rīga, 26.sept., LETA. Ventspilī uz dzīvi audžuģimenē vai aizbildņa ģimenē gaida 18 bērni, kuri patlaban atrodas ilgstošas aprūpes iestādēs, aģentūru LETA informēja Ventspils pilsētas Sociālā dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Griķe.

Pamatojoties uz Ventspils pilsētas bāriņtiesas lēmumiem, šā gada astoņos mēnešos no ģimenēm ir izņemti desmit bērni, taču, uzlabojoties situācijai ģimenēs, vecāku aprūpē ir atgriezti pieci bērni. Ārpusģimenes aprūpe ģimeniskā vidē tiek nodrošināta 76 aizbildnībā esošiem bērniem, 22 audžuģimenēs ievietotiem bērniem, no kuriem tikai trīs bērni ir ievietoti audžuģimenēs Ventspilī. Taču joprojām 18 bērniem tiek meklēta iespēja dzīvot audžuģimenē vai aizbildņa ģimenē.

Griķe skaidroja, ka bāriņtiesas darbinieki regulāri apzvana citu pašvaldību bāriņtiesas, lai uzzinātu, vai kāda no viņu audžuģimenēm ir gatava uzņemt bērnus, kā arī tiek zvanīts jau iepazītām audžuģimenēm, lai apzinātu, vai nav iespējama turpmāka sadarbība kāda bērna aprūpē.

Ventspils pilsētas bāriņtiesa vairākkārtēji ir vērsusies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) ar lūgumu rast vietu audžuģimenēs 18 bērnu aprūpes centrā esošajiem bērniem, jo VBTAI viena no darbības prioritātēm ir sekmēt ārpusģimenes aprūpes ģimeniskās vides attīstību. Tomēr visos gadījumos ir saņemtas atbildes, ka neviena audžuģimene nav gatava uzņemt šos bērnus.

Ventspils pilsētas bāriņtiesa aicina pieteikties jaunas audžuģimenes un ģimenes, kuras vēlētos iegūt aizbildņa vai viesģimenes statusu un kuras ir gatavas no ģimenes šķirtajiem bērniem sniegt savu atbalstu un iespēju augt ģimeniskā vidē.

Ventspils pilsētā pašreiz ir astoņas audžuģimenes, no kurām septiņās ir ievietoti bērni.

Sociālā dienesta pārstāve stāstīja, ka šoruden darbu sāk audžuģimeņu atbalsta centri. Ventspils pašvaldība ir parakstījusi nodomu protokolus par sadarbību ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru izveidē un pakalpojuma sniegšanā ar biedrību "Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija", nodibinājumu "Sociālo pakalpojumu aģentūra" un biedrību "Piecas izaugsmes formulas" Ventspilī. Patlaban Labklājības ministrijā notiek pārējo organizāciju izvērtēšanas process, pēc kura taps zināms, vai tiks piešķirts atbalsta centra statuss. Atbalsta centru uzdevums būs nodrošināt audžuģimeņu, tajā skaitā speciālo audžuģimeņu, adoptētāju apmācības, organizēt atbalsta grupas aizbildņiem, kā arī nodrošināt atbalsta centra speciālistu atbalstu. Atbalsta centri nodrošinās arī psihologu audžuģimenēm izpētes procesa laikā, kā arī piedalīsies audžuģimeņu izvērtējumā pēc vienotiem kritērijiem.

Griķe arī atgādina, ka ir palielināta valsts atlīdzība audžuģimenei par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, palielināts arī pašvaldības pabalsts bērna uzturam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)