Banner 980x90

Ventspils dome nepiekrīt VVD piedāvātajai smaku kontroles kārtībai

Jelgava, 10.jūl., LETA. Ventspils dome un Ventspils brīvostas pārvalde iebilst Valsts vides dienesta (VVD) piedāvātajai kārtībai, kas paredz noteikt, ka smaku kontroli sākotnēji veic brīvostas pārvaldes kapteiņa dienests, aģentūrai LETA pauda domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij").

Paziņojumā presei Ventspils pašvaldība norāda, ka VVD smaku kontrolei uzmanību pievērsa tikai pēc tam, kad pašvaldība uz problēmas aktualitāti norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK).

"Problēma ir apstāklī, ka VVD neveic ar likumu noteiktu smaku kontroles un ierobežošanas funkciju. Iepriekš minēto apliecina fakts, ka AS "Ventbunkers" nav pabeigusi tvaiku savākšanas iekārtas būvniecību, tādejādi, pamatojoties uz spēkā esošo likumu "Par piesārņojumu", kā arī uz Pašvaldības saistošajiem noteikumiem - gadījumā, ja "Ventbunkers" kopš 1.jūnija ir veicis naftas produktu iekraušanu tankkuģī, tas viennozīmīgi traktējams kā pārkāpums," paziņojumā norādīja Vītoliņš, skaidrojot, ka likums "Par piesārņojumu" nepieļauj smakas mērķlieluma pārsniegumus. Kopš 1.jūnija, kad jaunais regulējums stājās spēkā, šādi pārsniegumi esot konstatēti jau 120 reizes un lielāko daļu no pārsniegumiem esot uzrādījuši tieši "Ventbunkera" "elektroniskie deguni".

Domes priekšsēdētāja vietnieks uzsvēra, ka smaku kontrole jāveic, kā arī par piesārņojošās darbības izraisīto smaku ierobežošanu jālemj VVD, sadarbojoties ar ostu pārvaldēm. Ostu pārvaldes var konstatēt pārsniegumu, bet tām nav ne sodīšanas, ne smaku ierobežošanas funkcijas - šādas funkcijas ir tikai VVD, tāpēc gan Ventspils brīvostas pārvalde, gan Ventspils dome kategoriski iebilst VVD piedāvātajai kārtībai, kas paredz, ka smaku kontroli sākotnēji veic brīvostas pārvaldes kapteiņa dienests.

"Nepieņemams un neefektīvs ir arī VVD piedāvājums, ka ostas kapteiņa dienestā saņemtā informācija par pārsniegumiem būtu nododama VVD inspektoram, kurš parasti neatrodas Ventspilī, bet gan Talsos vai arī Tukumā," pauda Vītoliņš, atkāroti aicinot VVD pildīt likumā "Par piesārņojumu" noteiktās prasības un "veikt operatīvu un efektīvu smaku kontroli, lai ventspilnieku un tās viesu ikdienu neapgrūtinātu ar naftas produktu smakām".

Kā ziņots, Ventspils dome nosūtīja vēstuli Gerhardam, vēršot viņa uzmanību "uz VVD bezdarbību smaku kontrolē" un pārmetot, ka Ventspils ostā strādājošais uzņēmums "Ventbunkers" turpina pārkraut naftas produktus bez nepieciešamajām tvaiku savākšanas iekārtām, informēja Ventspils mērs, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Ventspils ostas noteikumu jaunā prasība paredz, ka termināļiem, kuri Ventspils ostā nodarbojas ar naftas un naftas produktu pārkraušanu, līdz šī gada 31.maijam bija jāuzstāda iekārtas, kas savāc un utilizē tankkuģu iekraušanas laikā izdalījušos tvaikus. "Ventbunkers" ar iekārtas uzstādīšanu Lembergam nesaprotamu iemeslu dēļ iepriekš esot vilcinājies un vēl nav to pabeidzis.

"Diemžēl VVD ne reizi nav reaģējis ne tikai uz to, ka "Ventbunkers" nav uzstādījis tvaiku savākšanas iekārtas. VVD nav reaģējis arī nevienā gadījumā, kad elektroniskie deguni ir konstatējuši pieļaujamās smaku koncentrācijas pārkāpumus, sākot no 1.jūnija. Šādi gadījumi ir bijuši 78," turpināja Lembergs.

Viņaprāt, VVD būtu jālemj par administratīvo sodu terminālim, kas pārkāpj noteikumus, un jānosaka termiņš, līdz kuram pārkāpumu novērst. "VVD izsniedz atļauju piesārņojošai darbībai, un VVD var arī apturēt [termināļa] darbību - viņi var aizliegt pārkraut aromātisko ogļūdeņražus, un tas būtu tikai pareizi," viņš piebilda.

Savukārt VVD apgalvoja, ka "Ventbunkers" kravas izgarojumu emisiju savākšanas un attīrīšanas iekārta testa režīmā nodrošina tiesību normām atbilstošu gaisa kvalitāti. VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča skaidroja, ka saskaņā ar šī gada 6.maija grozījumiem likumā "Par piesārņojumu" un Ventspils domes saistošajiem brīvostas noteikumiem, tās teritorijā strādājošajiem termināļiem no 1.jūnija jāizmanto kravas izgarojumu savākšanas un kontroles sistēma, ko "Ventbunkers" pašlaik dara testa režīmā.

Atbilstoši VVD rīcībā esošajai informācijai "Ventbunkers" krāvis mazutu vienā tankkuģī. Šo darbu laikā ar Ventspils pašvaldības atļauju tika darbināta kravas izgarojumu emisiju savākšanas un attīrīšanas iekārta testa režīmā, un, pamatojoties uz izsniegto testēšanas pārskatu, secināts, ka iekārta nodrošina tiesību normām atbilstošu gaisa kvalitāti.

Ventspils ostas pārvalde un VVD ir vienojušies par kārtību, kādā tiek īstenota emisiju kontroles monitoringa sistēmas darbība. Sadarbības kārtība ir noteikta uz diviem mēnešiem. Savukārt pēc noteiktā termiņa beigām kopīgas tikšanās laikā tiks pārrunāts, vai esošā kārtība darbojas efektīvi, un kādi papildinājumi vai izmaiņas būtu nepieciešamas, lai sasniegtu labas gaisa kvalitātes nodrošināšanu ikvienam Ventspils iedzīvotājam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)