Banner 980x90

Ventspils Galvenajā bibliotēkā tikšanās ar prozaiķi Aivaru Kļavi

Otrdien, 27.novembrī, plkst.13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā ciklā "Rakstītājs ↔ Lasītājs" notiks tikšanās ar prozaiķi Aivaru Kļavi- 2012.gada Baltijas Asamblejas balvas literatūrā ieguvēju, pilsētas informācijas portālam Ventspils24.lv norāda Ventspils bibiliotēkas pārstāvis.

Balvu starptautiska žūrija Aivaram Kļavim piešķīra par tetraloģiju "Viņpus vārtiem".

Aivara Kļavja tetraloģija ir ievērojama vairākos aspektos, ne tikai tādēļ, ka tas bija milzīgs, vairāk nekā desmit gadu ilgs darbs," uzsvēra žūrijas pārstāve no Latvijas Ieva Kolmane. "Viņa darbi ir arī izaicinājums vēsturiskā romāna žanram - tie balstās uz īpatnēju, nelineāru laika izpratni. Tajos visi notikumi notiek reizē - šeit un tagad, tādējādi liekot mums domāt, vai mūsu rīcība patiesībā ir notikumu sekas vai cēlonis; ikviens cilvēks kļūst par vēstures veidotāju," sacīja Kolmane, vienlaikus norādot, ka šī pirmā starptautiskā balva tetraloģijai Viņpus vārtiem ir ievērojams notikums Latvijas literatūrā.

Tetraloģiju veido romāni "Adiamindes āksts" (2005), "Rīgas kuprītis" (2007), "Piesmietais karavīrs" (2009), "Ceļojošā cirka gūstekņi" (2012) un katrā darbā ir viena centrālā sižeta līnija, ar kuru autors tiecas raksturot attiecīgo laikmetu. Četros sējumos iemājojusi vēsture, sākot no XIII gadsimta līdz XXI gadsimtam. Romānos dažkārt darbojas reālas vēsturiskas personas- Valters fon Pletenbergs, Staļins, Ulmanis, arī kultūras personības Garlībs Merķelis, Ojārs Vācietis... Katru no romāniem var lasīt kā patstāvīgu darbu, taču savā starpā tie sabalsojas, spoguļojas cits citā un turpinās tai pašā laikā saglabādami savu neatkarību.

Literatūrkritiķis un darba redaktors Guntis Berelis romānu dēvē par nosacīti vēsturisku – "tāpēc, ka "Viņpus vārtiem" tālu pārsniedz vēsturiskā romāna žanra kanoniskās robežas un būtībā ir unikāls darbs visā latviešu literatūras vēsturē. Cita starpā autors ielūkojas arī vēstures norisēs, kurām līdz šim nedz rakstnieki, nedz arī vēsturnieki nav pievērsuši pienācīgu uzmanību".

Latviešu rakstnieks un žurnālists Aivars Kļavis (1953) publicēties sāka pagājušā gadsimta 70. gados. Viņa pirmais stāstu krājums "Kafejnīcā zagtas karotītes" (1976) lauza stereotipu, kādai jābūt padomju "jauniešu literatūrai" un zināmā mērā pavēra ceļu Gundegas Repšes un Andras Neiburgas prozai. Aivars Kļavis bijis leģendārā padomju gadu norieta žurnāla "Avots" galvenais redaktors, darbojies arī citos preses izdevumos.

Pasākums notiek Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā projekta "Rakstītājs ↔ Lasītājs" ietvaros. Tikšanos vada Ventspils Rakstnieku mājas vadītāja, literatūrzinātniece Andra Konste.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)