Banner 980x90

Ventspils Livonijas ordeņa pils dārzā augušās kaņepes minimāli saturējušas narkotikas, tomēr policija kriminālprocesu izbeigusi

Rīga, 2.nov., LETA. Valsts policija (VP) ekspertīzē noskaidrojusi, ka Ventspils Livonijas ordeņa pils dārzā augušās kaņepes minimālā daudzumā saturēja narkotiskās vielas, taču pēc visu apstākļu noskaidrošanas kriminālprocess izbeigts, aģentūrai LETA pastāstīja VP Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Signe Šteinberga.

Policija pils dārzā kopumā izņēma 14 stādus. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka kaņepes konkrētajā vietā netika audzētas apreibināšanās, glabāšanas vai tirgošanas nolūkos, tāpēc Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojā ir izbeigts kriminālprocess noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ.

"Ventspils Livonijas ordeņa pils dārzniecei nebija tīšs nodoms sēt un audzēt narkotisko vielu saturošus augus, jo bija pārliecība par to, ka iesētie augi ir audzēšanai atļautā sējas kaņepe," norādīja Šteinberga.

Ventspils muzeja mājaslapā iepriekš ievietotajā paziņojumā teikts, ka 12.septembrī pilī ieradās policijas pārstāvji, kā apmeklējuma iemeslu minot augu pārbaudi pils dārzā.

Livonijas ordeņa pils darbinieki pavadīja policistus uz muzeja vēsturisko garšaugu dārzu, kur valsts amatpersonas, apskatot augus - sējas kaņepes, tos izņēma nosūtīšanai uz ekspertīzi. Muzejs atgādina, ka sējas kaņepju audzēšana ir atļauta.

Livonijas ordeņa pils dārzā augi netiek izvēlēti nejauši - pagalmā jau kopš 2002.gada ir iekopts garšaugu dārzs, kas pēdējos astoņus gadus ik gadu tiek papildināts ar dažādiem augiem, kam pievienotas plāksnītes ar nosaukumiem un aprakstiem, norāda muzejā.

"Policijas pārstāvju izņemtās sējas kaņepes ir sens un nozīmīgs Latvijas kultūraugs, jo no tām iegūst divu veidu produkciju - šķiedru un sēklas. Lai arī 20.gadsimta vidū to audzēšanu Latvijā aizliedza, tomēr vēlāk noteica, ka tās drīkst audzēt tikai ar atļaujām. Mūsdienās sējas kaņepju audzēšana ir atļauta šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem, taču tās nedrīkst audzēt telpās un segtās platībās," teikts muzeja paziņojumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)