Banner 980x90

KASKO apdrošināšanas cenas – viss, kas Tev par to jāzina!

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Par OCTA polises izvēli lauzīt galvu nav vērts – tās iegāde ir obligāta. Taču kā ar KASKO? Vai tās iegāde atmaksājas? Kā laika gaitā mainījušās KASKO polišu cenas? Un vai ir vērts maksāt vairāk, lai iegūtu papildus segumus? Turpini lasīt šo rakstu un saņem atbildes uz šiem un vēl citiem Tev interesējošiem jautājumiem par KASKO polisēm!

Kā KASKO apdrošināšanas cenas ir mainījušās pēdējo gadu laikā?
Šķiet, to, ka OCTA apdrošināšanas cenas pēdējā laikā mēdz augt, dzirdējis ikviens motorizēta transportlīdzekļa vadītājs, un iemesli tam ir gluži vienkārši – apdrošinātājiem, ņemot vērā pieteikto atlīdzību skaitu, remonta veikšanas sadārdzināšanos un citus apstākļus, OCTA polišu izsniegšana radīja zaudējumus. Taču 2017. gadā parādījās zņas, ka arī KASKO polišu cenas ir pieaugušas, un to kāpums tika skaidrots ar jau pieminētajām remontam nepieciešamajam izmaksām un rezerves daļu cenām, gan arī noziedzības līmeni – kā izrādās, automašīnas arvien biežāk tiek zagtas. Līdz ar to secinājums pavisam vienkāršs – apdrošinātājiem atlīdzību izmaksāšana kļūst arvien dārgāka, tādēļ arī KASKO polišu cenas ir kāpušas. 

Aktuāls kļuvis arī jautājums par to, vai cenu kāpšana varētu sekot arī turpmāk, taču vismaz pašreiz nozares eksperti min, ka vēl viens cenu kāpšanas vilnis tomēr nav gaidāms. Taču ar cik lielu summu jārēķinās, ja vēlies iegādāties KASKO polisi? Par to – raksta turpinājumā!

Kādas ir aptuvenās KASKO izmaksas šobrīd?
Cik maksā KASKO apdrošināšana – šis ir viens no jautājumiem, ko apdrošinātāji dzird gana bieži, taču sniegt uz to detalizētu un precīzu atbildi ir ļoti grūti. Kāpēc? Iemesli tam ir vairāki – lūk, galvenie no apstākļiem, kas ietekmē polises cenu:
• automašīnas vecums, ražotājs un tās modelis;
• īpašnieka juridiskais statuss (fiziska vai juridiska persona);
• Tava līdzšinējā apdrošināšanas vēsture, vecums, autovadītāja stāžs;
• polisē iekļautie segumi;
• pašriska apjoms (cik lielu naudas summu no izmaksājamās kompensācijas (procentuāli) negadījuma rezultātā apdrošinātājs varēs paturēt sev);
• polises darbības teritorija (jo tā plašāka, jo vairāk polise izmaksās);
• automašīnas izmantošanas mērķis – ja auto tiek izmantots, lai pārvietotos ikdienā, polises cena būs zemāka nekā, piemēram, taksim, kravu pārvadāšanas furgonam vai automašīnai, ar kuru piedalies sporta sacensībās.

Turklāt katrs no apdrošinātājiem var ņemt vērā vēl dažādus faktorus, izvērtējot KASKO polises cenu, tāpēc, kā jau iepriekš teicām, polises cena var būt ļoti dažāda. Taču ir kāds rīks, ar kura palīdzību ļoti ērti iespējams noteikt, cik izmaksātu konkrētas polises iegāde pie lielākās daļas no apdrošinātājiem. Tas ir KASKO kalkulators, ko izveidojis apdrošināšanas brokeris IIZI. Tā lietošana ir pavisam vienkārša – kalkulatorā Tev jāievada svarīgākā informācija par Tevi un Tavu transportlīdzekli, kā arī vēl pāris datu, un jau pēc pavisam neilga laika sprīža Tu saņemsi listi ar piedāvājumiem, kas sakārtoti pēc to atbilstības Tavām vajadzībām.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Vai KASKO iegāde atmaksājas?
Protams, ka ikviens no mums vēlas būt pasargāts no dažādām ķibelēm, taču dzīvē tā vienkārši nenotiek. Daudzi cilvēki izvēlas iegādāties tikai OCTA polisi, cerot, ka ar tajā iekļautajiem segumiem pilnībā pietiks, taču KASKO priekšrocības ir daudz plašāks segumu klāsts. Atkarībā no polises veida tie var būt šādi:
• automašīnas zādzība vai apzagšana;
• 3. personu vai dzīvnieku nodarīti zaudējumi;
• dabas katastrofu vai ugunsgrēku rezultātā radušies bojājumi;
• ceļu satiksmes negadījuma izraisīšana;
• diennakts palīdzība uz ceļa;
• automašīnas transportēšana un daudzi citi.

Ja gadījumā autovadītājam sanācis nonākt kādā no uzskaitītajām situācijām, praktiski vienmēr automašīnu KASKO apdrošināšana ir atmaksājusies, jo izdevumi konkrētajās situācijās mēdz būt mērāmi vairākos simtos vai pat tūkstošos eiro. Taču uz KASKO polises iegādi nevajadzētu skatīties tikai no finansiālā viedokļa – arī tad, ja nepieciešamība pēc garantijas atlīdzības izmaksāšanas nebūs (ko no sirds arī novēlam), uz ceļa noteikti daudz drošāk jutīsies, ja zināsi, ka Tev ir apdrošināšana, kas problēmu gadījumā palīdzēs tikt galā ar izdevumiem.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Vai dārgākā polise ir arī labākā polise?
Atbilde uz šo jautājumu nav viennozīmīga, taču, protams, – jo vairāk dažādu segumu polisē tiks ietverti, jo lielāka būs tās cena. Taču tas nebūt nenozīmē, ka maksimālai drošībai nepieciešams iegādāties pašu dārgāko KASKO apdrošināšanu. Pirmkārt, ir vairāki ļoti specifiski segumi, kuru iekļaušana polisē to sadārdzina, taču tie nepieciešami vien ļoti šaurai autovadītāju daļai. Kā piemēru varam izmantot jau pieminēto autosportu – ja ar to negrasies nodarboties, ir pilnīgi skaidrs, ka šāds segums Tev nav nepieciešams. Lai par KASKO polisi nenāktos pārmaksāt, taču tajā pašā laikā varētu saņemt atlīdzību tad, kad tas nepieciešams, ievēro šos trīs padomus:
• norādi precīzu informāciju gan par sevi, gan automašīnu – piemēram, ja ievadīsi pārāk lielu aptuveno transportlīdzekļa tirgus cenu, polise Tev izmaksās dārgāk, bet atlīdzības saņemšanas gadījumā tāpat tiks izvērtēts, cik vērts patiesībā ir Tavs automobilis. Savukārt, norādot tā vērtību mazāku nekā patiesībā, Tu riskē saņemt mazāku atlīdzību;
• rūpīgi apsver, kurus no segumiem Tev nepieciešams apdrošināt: ja par kādu no tiem šaubies, labāk to iekļauj – cenu attiecīgais segums, ļoti iespējams, būtiski neietekmēs, bet būsi ieguvis papildu drošību;
• veic maksājumu par gadu: KASKO polisi parasti iespējams apmaksāt arī pa ceturkšņiem, taču, ja Tev ir pieejami finanšu līdzekļi, labāk uzreiz iegādājies polisi gadam – tādējādi varēsi ietaupīt, kā arī, ja nu gadījumā polises cenas tomēr augs, Tu būsi ietaupījis vēl vairāk. Lai gan polises iegāde mūsdienās aizņem vien dažas minūtes, ērtāk tomēr ir gada laikā veikt vienu, nevis četrus pirkumus, vai ne?

Kopumā vērtējot, KASKO polises iegādes izmaksas ir iespējams dažādos veidos samazināt, taču jāņem vērā, ka šī apdrošināšanas veida galvenais parametrs ir nevis cena, bet gan sniegtā drošība, tāpēc ne vienmēr jācenšas atrast lētāko KASKO apdrošināšanu – ļoti iespējams, ka tā nesegs kādu no būtiskiem segumiem, kas nebūt nav mazsvarīgi.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
IIZI – Tavs palīgs piemērotākās apdrošināšanas polises izvēlei
Ja esi nolēmis iegādāties KASKO polisi, ielūkojies IIZI mājaslapā – šeit atradīsi gan jau pieminēto KASKO apdrošināšanas kalkulatoru, kurā varēsi noskaidrot KASKO apdrošināšanas cenas, gan arī daudzas citas apdrošināšanas opcijas, piemēram:
• OCTA polises;
• ceļojumu apdrošināšanu;
• mājokļa apdrošināšanu;
• apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem.

Tāpat IIZI brokeris piedāvā dažādus apdrošināšanas risinājumus biznesam. Ienāc un izvēlies savām vajadzībām piemērotāko polisi jau tagad!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)