Banner 980x90

"Kurzemes Democentra" ēkas būvniecība tuvojas noslēgumam

Foto: Ventspils hronikas arhīvs
Foto: Ventspils hronikas arhīvs
Zinātnes un tehnoloģiju muzeja "Kurzemes Democentrs" zema energopatēriņa ēkas būvniecība Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā strauji tuvojas noslēgumam. Palikuši pēdējie būvdarbi, kas saistīti ar iekštelpu apdares darbiem.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Ventspils pilsētas pašvaldības pārstāvji, ēka projektēta un būvēta, ņemot vērā zema enerģijas patēriņa ēku būvniecības principus. Ēkas termiskā čaula veidota ar paaugstinātām siltumtehniskajām īpašībām, konstruktīvie mezgli risināti tā, lai izveidotu blīvuma slāni, kā arī lai novērstu nekontrolētu gaisa plūsmu. Ēkas ģeometrija tuvinās kubam, kas veido veiksmīgu norobežojošo konstrukciju virsmas attiecību pret tilpumu.

Augstas energoefektivitātes nodrošināšanai apgaismojumam tiek izmantotas LED spuldzes, ierīkota ventilācija ar rekuperāciju, uzstādīta ēkas vadības un automatizācijas sistēma, kā arī atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas, tai skaitā - saules baterijas un saules kolektors, kas kopumā vidēji gada laikā ļauj ietaupīt 1235 kg CO2, ko varētu salīdzināt ar viena vidēja valzirga svaru.

Aprēķinātais ēkas siltumenerģijas patēriņš ir 12,8 kWh/m2 gadā, kas atbilst pasīvās ēkas standartam. Lai pārbaudītu ēkas gaiscaurlaidību un identificētu konkrētas defektu vietas ēkas konstrukcijās, pirms būvdarbu pabeigšanas tika veikts ēkas norobežojošo konstrukciju gaisa caurlaidības tests, kā rezultāts n50 = 0,25 h-1 pārspēj sākotnēji paredzēto, kas apliecina veikto būvdarbu kvalitāti.

Jaunbūvi plānots nodot ekspluatācijā šī gada aprīlī. Jaunā ēka dos iespēju paplašināt muzeja "Kurzemes Democentrs" darbību un ļaus vienlaikus uzņemt lielākas apmeklētāju grupas. Pēc nodošanas ekspluatācijā ēkā tiks izvietota jauna ekspozīcija, kas saistīta ar klimata pārmaiņām, to iemesliem, sekām un risinājumiem.

Ēkas būvniecība iepirkuma rezultātā uzticēta būvuzņēmumam SIA "Pilsbūve", būvprojekta autors ir SIA "ER3", būvuzraugs SIA "Isliena V".

Projekts "Zinātnes un tehnoloģiju muzeja "Kurzemes Democentrs" ēkas jaunbūve" tiek īstenots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.–2014.gada perioda programmas "Nacionālā klimata politika" projekta iesniegumu atklāta konkursa "Ilgtspējīgu ēku, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju un inovatīvu emisiju samazinošu tehnoloģiju attīstība" ietvaros.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 906 533,90 eiro, kur programmas līdzfinansējums ir 815 880,51 eiro, bet pašu līdzfinansējums ir 90 653,39 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)