Banner 980x90

"Euromin" īpašumā nonākuši 99,077% "Ventspils naftas" akciju

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv

AS "Ventspils nafta" akcionārs "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") pēc izteiktā obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma noslēgšanās decembra laikā iegādājies vēl 0,087% "Ventspils naftas" akciju un tagad "Euromin" īpašumā ir 99,077% uzņēmuma akciju, teikts "Euromin" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Laikā no 2.decembra līdz 29.decembrim "Euromin" iegādājās 90 635 akcijas jeb 0,087% kapitāldaļu par 413 296 eiro.

Tagad "Euromin" īpašumā ir 103 515 766 "Ventspils naftas" akcijas jeb 99,077% no akciju kapitāla.

"Ventspils naftas" kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 104 479 519.

Pagājušā gada 2.decembrī "Ventspils naftas" akcionāru sapulcē tika nolemts izslēgt uzņēmuma akcijas no "Nasdaq Riga" oficiālā saraksta.

LETA jau rakstīja, ka pēc "Euromin" izteiktā obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma noslēgšanās 17.novembrī "Euromin" īpašumā nonāca 98,96% "Ventspils naftas" akciju, teikts "Euromin" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Vienas akcijas cena obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā bija 4,56 eiro.

"Ventspils naftas" akcijas kopš 1998.gada tiek kotētas biržas "Nasdaq Riga" Baltijas oficiālajā sarakstā.

"Euromin" bija pienākums izteikt obligāto "Ventspils naftas" akciju atpirkšanas piedāvājumu pārējiem akcionāriem pēc septembrī notikušā darījuma, kurā "Euromin" no AS "Latvijas Naftas tranzīts" par 79,98 miljoniem eiro iegādājās 43,25% "Ventspils naftas" akciju, tādējādi iegūstot 93,24% no kopējā uzņēmuma balsstiesīgo akciju kopskaita. Saskaņā ar darījuma pušu sniegto informāciju katras akcijas iegādes cena bija 1,77 eiro.

Pēc šī darījuma un pēc obligātā akciju piedāvājuma izteikšanas "Euromin" turpināja uzpirkt akcijas.

"Ventspils nafta" darbojas naftas produktu transportēšanas, pārkraušanas, uzglabāšanas un kuģošanas jomā. "Ventspils nafta" ir koncerna mātessabiedrība, kas pārvalda ieguldījumus grupas uzņēmumos. "Ventspils naftai" pieder 51% no uzņēmuma SIA "Ventspils nafta" termināls", 66% SIA "LatRosTrans" daļu un 49,94% AS "Latvijas Kuģniecība" daļu. "Euromin" ir "Vitol" grupas uzņēmums.

Kā ziņots, Valsts policija sākusi kriminālprocesu pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iesnieguma par iespējamu iekšējās informācijas izmantošanu un manipulācijām darījumos ar "Ventspils naftas" akcijām. Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA apstiprināja, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts kriminālprocess par nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem.

Kriminālprocess sākts par faktu, un šobrīd aizdomās turēto nav.

FKTK veica pārbaudi par atsevišķiem darījumiem, kas biržā "Nasdaq Riga" tika noslēgti laikā no 9.septembra līdz 11.septembrim, kad biržā bija ievērojams "Ventspils naftas" akciju cenas pieaugums.

Sākotnējās pārbaudes rezultātā, tostarp izvērtējot "Nasdaq Riga" un bankas sniegto informāciju, FKTK secināja, ka viena ieguldītāja darbībās ir saskatāmas iekšējās informācijas izmantošanas un tirgus manipulāciju pazīmes. Ņemot vērā šī ieguldītāja darījumu apjomu un raksturu, FKTK secināja, ka šo darījumu rezultātā ir radīts būtisks kaitējums - ir nodarīts ievērojams mantiskais zaudējums un apdraudētas vēl citas ar likumu aizsargātās intereses. Saskaņā ar Krimināllikumu par iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām, ja nodarīts būtisks kaitējums, ir piemērojama kriminālatbildība.

Savukārt "Euromin" vērsies tiesā pret FKTK, pieprasot no tā desmit miljonus eiro saistībā ar strīdu par AS "Ventspils nafta" akciju izpirkšanas cenu.

"Mums ir bijušas sarežģītas attiecības ar FKTK saistībā ar obligātā akciju piedāvājuma cenu, kura, mūsuprāt, bija aprēķināta nepareizi. Augstākā cena nebija mūsu brīvprātīga izvēle. Tās bija instrukcijas, ka tā ir pareizā cena, un, ja "Euromin" nemainīs solīšanas cenu uz 4,56 eiro, tad cita starpā tās balsstiesības tiks apturētas, un tās, iespējams, būtu apturētas," intervijā aģentūrai "Bloomberg" stāstīja "Ventspils naftas" grupas uzņēmumu vadītājs Roberts Kirkups.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)