Banner 980x90

Bērziņš: Primāri ir jādomā par cietušā bērna interesēm

Primāri ir jāatceras par cietušā bērna interesēm, Saeimas Juridiskās komisijas sēdē saistībā ar plašu rezonansi guvušo Liepājas tiesas spriedumu par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgu meiteni uzsvēra komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Deputāts sēdē izteicās, ka, lai arī sabiedrībā ir ļoti liela vēlēšanās pārskatīt Liepājas tiesas spriedumu, komisijai šādu tiesību nav, tomēr tai ir tiesības un tā var izvērtēt spēkā esošo regulējumu, lai nākotnē šādas situācijas vairs neatkārtotos. Tāpat Bērziņš atgādināja, ka ir jāatceras, ka konkrētajā gadījumā runa ir par bērna interesēm.

"Mēs varam saprast sabiedrības sašutumu un interesi par šo lietu, tomēr ir jāatceras primāri par bērna interesēm. Šī rezonanse var radīt traumu cietušajam bērnam," izteicās komisijas vadītājs.

Deputāts arī atgādināja, ka resursu centrs "Marta" un tiesībsargs iesniedza priekšlikumus grozījumiem Krimināllikumā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) sēdē klātesošajiem pauda, ka jautājums par Krimināllikuma normām attiecībā uz dzimumnoziegumiem pret mazgadīgajiem ir bijis aktualizēts daudzas reizes.

Ministrs gan uzsvēra, ka jebkura amatpersonu iejaukšanās tiesu varā ir aizliegta, par to var draudēt arī kriminālatbildība. "Sabiedrība brīnās, kāpēc es atturējos no komentāriem, bet es arvien gaidu pilnu Liepājas tiesas spriedumu," uzsvēra ministrs.

"Manuprāt, soda sankcija piespiedu darbs attiecībā uz dzimumnoziegumiem ar mazgadīgajiem neveic nekādu sociālo korekciju," rezumējot piebilda Rasnačs.

Bērziņš komisijas sēdes beigās atkārtoja, ka virsmērķis ir bērnu tiesību aizsardzība. Tā kā Juridiskā komisija ir saņēmusi vairākus priekšlikumus saistībā ar iespējamiem grozījumiem Krimināllikumā, tā rosina nevilcinoties organizēt tikšanos saistībā ar priekšlikumiem Tiesu politikas apakškomisijas sēdē. Bērziņš arī norādīja uz to, kas šodien vairākkārt izskanēja sēdes laikā, proti, ka tiesnešiem un prokuroriem ir jānosaka obligātas apmācības jautājumos, kas saistīti ar dzimumnoziegumiem.

Savukārt deputāte Solvita Āboltiņa (V) norādīja, ka Tieslietu ministrijai un ministram būtu dodams konkrēts termiņš, piemēram, līdz 8.septembrim, vērtējumam par grozījumu izstrādes nepieciešamību. Komisija šādu termiņu akceptēja.

Saeimas Juridiskās komisija šodien izvērtē Krimināllikuma regulējumu attiecībā uz seksuālo vardarbību pret bērniem, kā arī likuma piemērošanas praksi un sodu politiku. Sēde sasaukta šodien arī tāpēc, ka pilnais spriedums lietā par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgu meiteni Kurzemē pieejams kopš 20.jūlija.

Uz komisijas sēdi ir aicināti Tieslietu ministrijas, Ģenerālprokuratūras, Augstākās tiesas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Valsts probācijas dienesta, Bāriņtiesu darbinieku asociācijas, kā arī Tiesībsarga biroja pārstāvji.

Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu. Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam.

Savukārt Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors uzdevis Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram pārbaudīt Liepājas tiesas sprieduma likumību un izvērtēt Liepājas prokuratūras prokurores rīcību šajā lietā. Arī Tieslietu ministrija pēc pilna sprieduma pieejamības solīja pārbaudīt šo situāciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)