Banner 980x90

Ilze Jurkāne izzina siera ēšanas tradīcijas Kurzemē

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Latvijas gardāko stāstu stāstniece un "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne ir sākusi ceļojumu pa Latvijas novadiem, lai izzinātu katra reģiona īpašo Jāņu siera recepti, reģionālās siera siešanas īpatnības un trikus. Pirmajā pieturvietā, piena ražošanas uzņēmumā "Elpa", atklājot kurzemnieku tradīcijas, Ilze ne tikai piedalās siera gatavošanas procesā, bet kopā ar siera meistariem cep sieru ugunskurā un gatavo Kurzemē iecienītus siera salātus.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja SIA "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite, lai aktualizētu latviskās tradīcijas, ar savu siera recepti un stāstu dalīties aicināts ikviens kurzemnieks, līdz 30.maijam aizpildot anketu mājas lapā www.gardezi.lv .

Jau izsenis Kurzemes virtuve pazīstama ar saviem tradicionālajiem ēdieniem - sklandraušiem jeb rudzu miltu pīrāgiem ar kartupeļu un burkānu pildījumu, biguzi jeb rupjmaizes kārtojumu ar putukrējumu, bukstiņputru jeb grūbām ar kartupeļiem un kūpinātām zivīm. Taču lai noskaidrotu, kādas ir kurzemnieku siera siešanas tradīcijās, ekspedīcijā uz Aizputes novadu, Kazdangas pagastu devās "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Kazdangā Ilze tikās ar piena ražošanas uzņēmuma "Elpa" valdes priekšsēdētāju Gundaru Siseni: "Kad uzsākām savu darbību, par sieriem vēl nemaz nedomājām, tomēr bija skaidrs, ka latvieša galds bez siera nav iedomājams. Tad arī radās ideja par sieru ar ķimenēm. Izstrādāt recepti mūsu īpašajam Kazdangas ķimeņu sieram mums palīdzēja nu jau aizsaulē aizgājusī, slavenā siera pazinēja un meistare Aija Golde. Receptē ietverti sentēvu noslēpumi, kuri Kazdangas sieru padara tik īpašu un uz Līgo svētkiem ļoti iecienītu".

Iepazinusies ar siera ražošanas procesu Kazdangā, Ilze noskaidroja, ka Kurzeme ir īpaša arī ar daudzējādiem paņēmieniem, kā Jāņu siers izmantojams gardu maltīšu pagatavošanā. Lai izzinātu šo recepšu noslēpumu, "Rimi" gardēde kopā ar Gundaru Siseni un uzņēmuma "Elpa" komercdirektoru un siera meistaru Ritvaru Rogu devās uz Kazdangas pils gleznaino parku, kur svaigā gaisā uz dzīvās uguns tika gatavots apcepts siers, ko baudīt kā uzkodu pie alus, kā arī sātīgi siera salāti, kuru pagatavošanai tika izmantoti ķiploku maizes grauzdiņi, Kazdangas siers ar ķimenēm, kukurūza un majonēze, kas sajaukta ar krējumu.

Viesošanās Latvijas reģionos ir daļa no "Rimi" organizētā konkursa Jāņu siera mantojums, kurā ikviens Latvijas Jāņu siera cienītājs un sējējs ir aicināts dalīties ar savu recepti un stāstu, lai aktualizētu latviskās tradīcijas Jāņu svinēšanā un līdz Līgo svētkiem atklātu mūsu labākos un drosmīgākos meistarus. Pieteikt savas siera receptes var ikviens interesents līdz 30.maijam, aizpildot anketu mājas lapā www.gardezi.lv. Līdz ar recepti konkursa dalībnieki aicināti izstāstīt arī savu siera stāstu – kur un kad recepte radīta, ar ko tā ir īpaša, ar ko kopā īstenojama vai arī dalīties jebkurā citā informācijā, kas ļaus atklāt siera unikalitāti. Gardākās siera receptes saņems īpašās Jāņu dāvanas un iespēju piedalīties siera siešanas meistarklasē, kā arī interesantākās receptes tiks iekļautas "Rimi" recepšu klāstā un būs pieejamas "Rimi" veikalos visā Latvijā, lai vēl šajos Jāņos gardāko sieru galdā varētu celt katrs līgotājs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)