Banner 980x90

Kā ergonomiski iekārtot savu virtuvi

Virtuve ir telpa, kur mēs pavadām daudz laika, tāpēc ir svarīgi to iekārtot to ergonomiski pareizi. 

Ir lietas, kuras atrodamas ikvienā virtuvē – tas ir ledusskapis, plīts virsma, izlietne, trauki un darba virsma. To izkārtojumu ir kārtīgi jāapdomā, lai ikdienā šajā virtuvē Tu justos ērti, un tā būtu atbilstoša Tavam augumam. Vislabāk, protams, ja sūtīsiet virtuvi individuāli pie kāda meistara, piemērojot to savam augumam, lai mugura netiktu nepareizi noslogota.

Lai virtuvē būtu ērti darboties, ledusskapis, plīts un izlietne parasti tiek izkārtota trijstūrī, un darba virsmas pielāgotas attiecīgi virtuves izmēriem. Tās var būt : 
• taisnā līnijā (parasti mazās virtuvēs, kur pie pretējās sienas būs galds);
• paralēli divās līnijās;
• L formā gar vienu sienu;
• U formā;
• G formā;
• Salas veidā (raksturīgi lielās virtuvēs, visbiežāk telpās, kuras apvienotas ar viesistabu).

Ēdamgalda virsma parasti ir aptuveni 75 cm augsta, taču darba virsma virtuvē būs Tev atbilstošākajā augstumā, ja attālums no plaukstām līdz virsmai būs 10–15 cm, ja rokas būs saliektas taisnā leņķī.

Standarta skapīši parasti nopērkami 72 cm augstumā, un tad augstumu palielina ar skapīšu nostiprinājuma kājām, cokola kājām, kas ir 10 – 15 cm augstas, kā arī klāt vēl nāk pašas virsmas augstums. Parasti darba virsmas augstums ir ap 85–90 cm. 

Domājot par plauktu dziļumu, tad iesakām plauktus, kuri atradīsies zem darba virsmas, taisīt dziļākus – pat 70 cm dziļus (standartā tie parasti ir 60 cm) un augšējos plauktus taisīt ne tik dziļus, lai nenāktos atsist galvu. Tas dotu arī iespēju šos plauktus likt zemāk, lai nebūtu katru reizi jāsniedzas uz pirkstgaliem vai jākāpj uz krēsla, lai aizsniegtu vēlamo lietu. 

Brīvāk un ērtāk jutīsies, ja augšējo skapīšu durvis vērsies uz augšu, nevis uz sāniem, kas pēdējā laikā ir modes tendence.

Mirkļos, kad baudīsiet maltīti, svarīgi, lai arī krēsli būtu izvēlēti ērti un piemēroti Tavam augumam. Krēslu sēdēšanas virsmas ergonomiskais augstums ir 45 cm. Pirms pērkat krēslus, noteikti apsēdieties uz tiem un apdomājiet, vai tie būs īstie, jo krēsliem atšķiras sēdēšanai paredzētais dziļums un atzveltnes izmēri. 

Lietas un pārtika, kas atradīsies Tavā virtuvē, tiks salikta plauktos, tādēļ neaizmirsti arī izkārtojumam pievērst uzmanību. Lietas, kuras lieto retāk, liec dziļāk un augstāk, bet ikdienā lietojamās lietas izvieto zemākos un vieglāk pieejamos plauktos, atvilktnēs. 

Virtuves mēbeles, izlietnes, piederumi, kā arī virtuves krēsli internetā, draudzīgās cenās, pieejami mājaslapā 220.lv. Iesakām iepirkties internetā, jo tas ir ērti un viegli un ietaupīs Tev ne tikai laiku, bet arī naudu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)