Banner 980x90

Kā sasaldēt ābolus un bumbierus. Noderīgi padomi lielās ražas uzglabāšanai!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Kā sasaldēt ābolus un bumbierus?" Ināra Ogrē

Saldēšanai vispiemērotākie ir saldskābi, pilnīgi nogatavojušies āboli un bumbieri. Tos nomazgā, sadala, izņem sēklu kameras un sagriež šķēlītēs. Tad blanšē vārošā citronskābes vai citas skābes šķīdumā vai 1–3% vārāmā sāls šķīdumā, pēc tam šķēlītes ātri atdzesē ūdenī, notecina sietā, ieber polietilēna plēves maisiņos un sasaldē.

Var sasaldēt arī ābolu vai bumbieru biezeni. To pagatavo, sasmalcinātos augļus vārot nelielā ūdens daudzumā, kam pievienota 0,1% citronskābe (skābinātāju var nepievienot – tas pēc saimnieces izvēles). Masu izberž caur sietu, sajauc ar cukuru attiecībā 1 : 5 (cukuru var arī piebērt, kad biezenis tiek atkausēts), iepilda kartona vai plastmasas traukos un sasaldē.

Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētniece Dalija Segliņa skaidro, ka apstrāde citronskābes vai citas skābes (tostarp krūmcidoniju sulas) šķīdumā ļaus iegūt gaišāku produktu, jo apstādinās fermentu darbību, mazinot brūnēšanu, bet blanšējot augļu gabaliņi būs stingrāki.

Biezeņa krāsa būs atkarīga no mizas krāsas. No krāsainiem āboliem tas būs brūngans vai pelēcīgs. Ja vēlas izcili gaišu biezeni, ābolus un bumbierus ieteicams mizot.

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas Avīzi". 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)