Banner 980x90

Kā vecāki var palīdzēt bērnam attīstīties un iepazīt pasauli

Vecāki vēlas, lai viņu bērni būtu gudri, droši, atvērti pasaulei, lai viņi kļūtu ar katru gadu arvien patstāvīgāki, apgūtu jaunas prasmes un zināšanas. Daļēji šo uzdevumu vecāki uzliek pirmsskolas izglītības iestādēm, skolai, interešu pulciņiem, tomēr jāatceras, ka vislielākā ietekme bērna dzīvē tomēr ir vecākiem. Tas, ko un kā viņi ieliek bērnā, arī veido viņa personību, zināšanas un prasmes. 

Lai mācītu savus bērnus, vecākiem nav vajadzīgas kādas specifiskas zināšanas. Viņu rīcībā ir gana daudz efektīvu instrumentu, ar kuriem viņi var palīdzēt bērnam augt, iepazīt pasauli, attīstīt fizisko un garīgo potenciālu.

Runāt, rādīt un stāstīt bērnam jau kopš dzimšanas
Uzskats, ka ar zīdaini jau nav ko runāt, viņu nepieciešams tikai aprūpēt, ir ļoti tālu no patiesības. Ja gribat savam bērnam to labāko, tad ar viņu jārunā jau tad, kad viņš ir mammas vēderā, bet pavisam noteikti no viņa pirmās dzīves dienas. Bērns uztver balsis, intonācijas, iemācās tās atpazīt. Lai arī tiešā veidā viņš neatceras un nesaprot, ko sakāt, tas palīdz viņam agrākā vecumā to apgūt. Tieši šī ikdienas savstarpējā komunikācija, kurai jābūt cieņpilnai, jo bērns ir personība, ieliks lieliskus pamatus bērna tālākajai emocionālajai un intelektuālajai attīstībai. Ar zīdaini var runāt par visu, ko darāt, par norisēm, kas notiek ar viņu pašu, piemēram, apģērbšana, vannošanās. Nosaukt lietas, parādīt, stāstīt, kas notiks tālāk utt. 

Darīt kopā un būt par piemēru
Bērns vislabāk mācās nevis no grāmatām un tā, ko viņam stāsta, bet no tā, ko viņš redz, dzird un pats izmēģina. Apkārtējo piemērs ir visspēcīgākais. Tāpēc vecākiem jāapzinās sava nozīmīgā loma, jo bērni vienmēr viņus gribēs atdarināt. Redzot labu piemēru, bērns ar laiku sāks darīt tāpat. 

Zināmā vecumā bērnam rodas vēlme visu pamēģināt, iesaistīties, darīt kopā ar vecākiem. Un te ir liels pārbaudījums pieaugušajiem, kuriem it kā bērns traucē. Svarīgi saprast, ka tā ir ļoti nozīmīga mācībstunda abiem – gan lielajam, gan mazajam. 

Darot kopā, vecāki iemācās būt pacietīgi un iepazīt savu bērnu, atvērt viņā vēlmi darīt. Bērns ātrāk apgūst dažādas prasmes un patstāvību. Īpaši aktuāli tas ir pirmsskolas vecumā, kad bērni grib darboties virtuvē, uzkopt māju, lasīt ar vecākiem kopā grāmatas. 

Mācīties ar rotaļlietu palīdzību
Vecāki arī var bērnam nodrošināt tādus materiālus, kas palīdz apgūt jaunas zināšanas. Ne tiešā veidā, bet gan ar rotaļu un rotaļlietu palīdzību. Veikalos ir pieejamas daudzas rotaļlietas, kurās ir ietverta izglītojoša funkcija. Labs piemērs ir "Peppa Pig" sērijas rotaļlietas, kas ir ļoti daudzveidīgas un izglītojošas. Bērns var iepazīt skaņu un mūzikas pasauli ar Peppa Pig instrumentiem, apgūt galda etiķeti un izspēlēt lomu spēles ar Peppa Pig virtuvīti un galda piederumiem. Var iegādāties arī Peppa Pig konstruktorus, puzles un pat spēles, kas palīdz apgūt profesijas, angļu valodu un citas noderīgas zināšanas. Peppa Pig ir iemīļotas multfilmas varone, kas piesaista bērnus un motivē darboties ar rotaļlietām. Ar pazīstamu varoņu un rotaļlietu palīdzību bērns nemanot iegūst jaunas zināšanas.

Nodrošināt attīstošu vidi
Attīstoša vide ir daudz plašāks jēdziens nekā tikai rotaļlietas. Runa ir par visu mājokli, apkārtējo vidi, atpūtas vietām – kur bērns uzturas, ko redz, kā viņu ietekmē vide. Vecāki vienmēr var izdarīt labākās izvēles sava bērna labā. Un tas nebūt neprasa daudz naudas. 

Došanās dabā un tās iepazīšana ir pieejama ikvienam. Mājās var izgatavot arī attīstošās rotaļlietas, kuru piemērus un idejas var atrast internetā. Tāpat dabas materiālus var nest mājās un izmantot gan rotaļām, gan mācībām. Brīvdienās izvēlēties nevis dīvānu, bet aktivitātes svaigā gaisā, pārgājienus. Jebkurā procesā var izdomāt, kā bērnam iedot jaunu pieredzi un zināšanas.

Spēlēties ar bērnu
Daudzi vecāki ir kautrīgi atzinuši, ka viņiem ļoti nepatīk spēlēties kopā ar bērnu. Rotaļas viņus nogurdina un garlaiko, viņi neprot spēlēties utt. Tomēr bērniem kopīga spēlēšanās, kad tētis vai mamma ir apsēdies ar viņu uz grīdas un saliek Lego vai puzli, paspēlējas leļļu mājiņā, ir ļoti vērtīgs. Nav jau jāspēlējas stundām. Bērnam pietiek, ja dienā viņš ir saņēmis 15 minūtes nedalītas uzmanības no vecākiem. Atliek vien saņemties un no sirds paspēlēties šo īso mirkli, lai bērna emociju un labsajūtas kauss būtu pieliets. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)