Banner 980x90

Ministru kabinets atbalsta pretgaisa aizsardzības apmācību poligona attīstību Jūrmalciemā

Rīga, 26.sept., LETA. Ministru kabinets šodien apstiprināja Aizsardzības ministrijas sagatavotos noteikumus, kas paredz jauna pretgaisa aizsardzības poligona izveidi Jūrmalciemā, Nīcas pagastā.

Saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānu, kurā par vienu no prioritātēm izvirzīta pretgaisa aizsardzības spēju attīstība, kā arī analizējot pēdējos gados Latvijā notikušās mācības, Aizsardzības ministrija lēmusi par pretgaisa aizsardzības apmācību poligona attīstības nepieciešamību Jūrmalciemā, kas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem sniegšot unikālu iespēju trenēt pretgaisa aizsardzības spējas, kas ir nozīmīgas valsts drošībai un aizsardzībai.

Līdz šim Nacionālo bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības mācības norisinājušās tikai Šķēdes militārās aviācijas poligonā, tādēļ, lai nodrošinātu atbilstošu vietu drošai pretgaisa aizsardzības šaušanai, Aizsardzības ministrija rosina veidot alternatīvu militārās aviācijas poligonu Jūrmalciemā.

Jūrmalciems atzīts par piemērotāko alternatīvu Šķēdes militārajam poligonam, jo tajā ir iespējams izveidot pretgaisa aizsardzības mācību šaušanai nepieciešamos sauszemes, jūras un gaisa telpas perimetrus, Jūrmalciema sauszemes teritorija ir piemērota pretgaisa aizsardzības mācību drošas šaušanas pozīcijai, kā arī tā ir neapdzīvota vai maz apdzīvota teritorija, kas atbilst pretgaisa šaušanas drošības risku novērtējumam.

Jūrmalciema poligons tiks izmantots pretgaisa aizsardzības mācībām, kas nenotiks biežāk kā vienu mēnesi gadā, kā arī mācībās piedalīsies tikai tie karavīri, kuri sekmīgi pabeiguši pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas RBS-70 pamatapmācības kursu. Tāpat mācību laikā tiks ievēroti visi nepieciešamie drošības pasākumi, lai neradītu kaitējumu iedzīvotājiem un apkārtējai videi.

Pretgaisa aizsardzības šaušanas mācību pozīciju izvietošanai nebūs nepieciešams veikt patstāvīgas būves celtniecību, izcirst kokus vai veikt cita veida zemes transformāciju. Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu tiks veikti grozījumi normatīvajos aktos, kas ļaus rīkot pretgaisa aizsardzības šaušanas mācības Jūrmalciemā, vienlaicīgi sabalansējot tās ar vides aizsardzības prasībām.

Līdz ar valsts militārās aviācijas poligonu normatīvā regulējuma pilnveidošanu, kas šodien apstiprināts Ministru kabineta sēdē, tiks panākta Nacionālo bruņoto spēku spēju palielināšana, kas stiprinās valsts drošību.

Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāns 2012. - 2024.gadam kā vienu no prioritātēm paredz pretgaisa aizsardzības spēju attīstīšanu. Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības divizions un Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljons ir divas bruņoto spēku vienības, kuras specializētas pretgaisa aizsardzības uzdevumu veikšanā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)