Banner 980x90

Ogles aizdegušās pašas; Lembergs saskata uzņēmuma nolaidību

Ugunsgrēku Ventspils ostas uzņēmuma AS "Baltic Coal Terminal" ogļu noliktavā izraisījusi ogļu pašaizdegšanās saistībā ar ilgstošu ogļu atrašanos noliktavā un vides temperatūru, informēja AS "Baltic Coal Terminal" valde. Savukārt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") notikušajā saskata arī zināmu uzņēmuma nolaidību.
AS "Baltic Coal Terminal" valdes vārdā uzņēmuma pārstāve Marina Sokolova informēja, ka AS "Baltic Coal Terminal" slēgtajā ogļu noliktavā naktī uz svētdienu sākotnēji tika konstatēts sadūmojums un izplatījās nepatīkama smaka. Vēlāk vienā no ogļu noliktavas nodalījumiem sākās ogļu pašaizdegšanās.

Ogļu pašaizdegšanos izraisīja ilgstoša ogļu atrašanās noliktavā, un tos veicināja augstā apkārtējās vides temperatūra, secināts uzņēmumā.

"Pirms notika negadījums, uzņēmums strādāja parastā režīmā, tika veikti ogļu iekraušanas darbi kuģī "Seagle". Kuģī tika iekrautas Krievijas kompānijai "Rutek" piederošās "D" markas akmeņogles. Pirms kuģa kraušanas uzsākšanas, kā arī kuģa kraušanas laikā tika veikti nepieciešamie temperatūras mērījumi, kas bija atbilstoši noteiktajām normām. Brīdī, kad tika konstatēts sadūmojums, nekavējoties tika pārtraukti ogļu iekraušanas darbi un sākti ogļu atvēsināšanas un pārbēršanas darbi," skaidro "Baltic Coal Terminal" valde.

"Tomēr augstās atmosfēras temperatūras ietekmē ogļu noliktavā bija sākusies ogļu pašaizdegšanās, un attiecīgi nekavējoties tika izsaukts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), kurš veica visas nepieciešamās darbības iespējami ātrākai ugunsgrēka apturēšanai," teikts valdes skaidrojumā.

"Atbilstoši ārkārtas situācijas izziņošanas shēmai tika informēta uzņēmuma vadība, blakus esošie uzņēmumi, Ventspils vides aizsardzības dienests, Ventspils pašvaldība un citas iesaistītās puses. Notikuma vietā pastāvīgi atradās Neatliekamās medicīnas palīdzības dienests, pēc palīdzības neviens nav griezies, notikumā cietušo nav. Ugunsgrēka dzēšana pilnībā tika pabeigta svētdienas, 5.jūlija, vakarā plkst.21," informēja Sokolova.

"Uzņēmuma iekārtas turpināja darboties un tehnoloģiskais process tika nodrošināts arī šajā kritiskajā ārkārtas situācijā. Tas vēlreiz apliecina, ka termināļa projektēšanas un būvēšanas posmā izvēlēti pareizie tehnoloģiskie risinājumi iekārtu darbībai gan ikdienas, gan ārkārtas situācijās," uzskata valde.

Uzņēmumā ir izveidota negadījuma izmeklēšanas komisija, kura veiks detalizētu situācijas analīzi.

"Uzņēmuma vadība izsaka lielu pateicību visiem iesaistītajiem dienestiem un cilvēkiem par profesionālu un pašaizliedzīgu rīcību ārkārtas situācijā ugunsgrēka dzēšanā un tā seku likvidācijā. Tāpat pateicamies par sapratni un atvainojamies par sagādātajām neērtībām visiem pilsētas iedzīvotājiem, Ventspils pilsētas pašvaldībai un uzņēmumiem," AS "Baltic Coal Terminal" valdes vārdā pauda Sokolova.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs aģentūrai LETA komentēja, ka šīs struktūras uzmanīšana nav pašvaldības kompetencē, taču pašvaldībai ir jāskatās, vai šāds ugunsgrēks nerada draudus un neietekmē infrastruktūru ārpus noliktavas, taču šoreiz tā nav bijis.

"Pašvaldībā tika sasaukta ārkārtas situāciju komisija, lai apkopotu un izvērtētu informāciju par šo aizdegšanos, taču pašu problēmu gluži par ārkārtas situāciju nevaru nosaukt," skaidroja Lembergs.

"Lai saprotamāk, šo negadījumu var salīdzināt ar graudu aizdegšanos lauksaimniecībā. Zināmos apstākļos, ilgstoši glabājot graudu vai, kā šajā gadījumā, ogļu krāvumu, tajā neizbēgami ar laiku var notikt pašaizdegšanās," skaidroja Ventspils mērs.

"Šeit tomēr varam saskatīt, ka terminālis pieļāvis rupju tehniskās disciplīnas pārkāpumu. Lai pašaizdegšanās nenotiktu, ir vai nu jāpielieto atbilstoša tehnoloģija kraušanā, vai ogles regulāri jāpārkrauj, un tas netika darīts," pauda Lembergs, piebilstot, ka satraukumu negadījums radījis lielāku par problēmas patieso apmēru, tāpēc būtu vēlams, ka šādos gadījumos VUGD biežāk un operatīvāk ziņotu par situāciju un problēmas apmēriem.

Lembergs piebilda, ka atbildību par to varētu prasīt AS "Baltic Coal Terminal" īpašniekiem, jeb AS "Ventspils Tirdzniecības osta" vadībā esošajam Šveices advokātam Rūdolfam Meroni, kurš ir Lemberga pretinieks tiesvedībās.

Kā ziņots, ugunsgrēks AS "Baltic Coal Terminal" ogļu noliktavā izcēlās naktī uz svētdienu plkst.2.44 un tika pilnībā likvidēts svētdien plkst.21.

Ventspils24.lv jau ziņoja, ka saistībā ar ugunsgrēku Ventspilī tika sasaukta Civilās aizsardzības komisija, kurā informēja, ka "Baltic Coal Terminal" slēgtajā ogļu noliktavā 4.jūlijā konstatēts uzkarsušu ogļu perēklis. Tika sākta uzsilušo ogļu dzesēšana, tās izkliedējot, bet 5.jūlijā plkst.2.44 notika ogļu pašaizdegšanās. Degšanas process tika lokalizēts ar ugunsdzēsības putām un ūdeni.

VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes pārstāve Anna Adamsone aģentūru LETA informēja, ka ugunsgrēks nopietnu vides piesārņojumu pilsētā nav radījis, jo vējš pūta jūras virzienā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)