Banner 980x90

Parafīnu saturošā viela nav iemesls zivju bojāejai Ventspilī, Staldzenes pludmalē

Ventspils, 24.nov., LETA. Parafīnu saturošā baltā viela, kas oktobra beigās tika atrasta Staldzenes pludmalē Ventspilī kopā ar krastā izskalotajām beigtajām zivīm, nav iemesls zivju bojājejai, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta Ventspils reģionālās vides pārvaldes direktore Inguna Pļaviņa.

Pēc saņemtās informācijas par piesārņojumu Ventspilī pie Staldzenes, 27.oktobrī tika paņemts baltas cietas vielas paraugs, kurš tika nodots Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra laboratorijā testēšanai. Saņemtajā testēšanas pārskatā norādīts, ka šī viela ir bioloģiskas izcelsmes ar parafīna piedevu un tā nesatur naftas produktus. Līdz ar to secināts, ka šī viela nav bijusi par iemeslu zivju bojāejai, skaidroja Pļaviņa.

Jau sākotnēji tika pieļauts, ka šī viela varētu būt palmu eļļa, no kuras kuģiem nav aizliegts atbrīvoties ārpus teritoriālajiem ūdeņiem, izgāžot to jūrā. Tomēr, lai izslēgtu iespēju, ka tas varētu būt naftas produkts, bija nepieciešams veikt testēšanu, skaidroja Pļaviņa.

Līdzīgi baltās vielas gabali oktobra beigās bija izskaloti arī jūras krastā pie Papes. Atšķirībā no Ventspils, toreiz Liepājas pusē beigtas zivis netika izskalotas. Tiesa, novembra vidū beigtas zivis, pārsvarā jūrasgrunduļi, lielā apjomā tika izskalotas Liepājas pludmalē.

Ventspils reģionālā vides pārvalde uzskata, ka beigto zivju izskalošana Staldzenē saistīta ar zvejas tīkliem - tajās dienās bijis stiprs vējš, kas varēja saplēst zvejas tīklus. Netiek izslēgta arī iespēja, ka zvejnieki no jūrasgunduļiem atbrīvojušies apzināti. Jūrasgrunduļi ir invazīva, Baltijas jūrai netipiska zivju suga, un zvejnieki šīs zivis uzskata par nevērtīgām. Kaut arī Liepājas pludmalē jūrasgrunduļu bojāeju speciālisti saista nevis ar zvejnieku rīcību, bet gan ar zivju atsišanos pret akmeņiem vētras laikā vai jūrasgrunduļu dabisku bojāeju pēc nārstošanas, par Staldzenes gadījumu reģionālajai vides pārvaldei ir cita versija. "Staldzenē ir daudz vairāk netiešu pierādījumu, ka zivis nākušas no zvejnieku tīkliem. Par to liecina vieta, laiks un citi apstākļi," atzina Pļaviņa.

Kā ziņots, oktobra beigās Staldzenes pludmalē Ventspilī jūras krastā izskalotas beigtas zivis - pārsvarā jūrasgrunduļi, bet mazākā daudzumā arī plekstes. Beigtās zivis kopā ar jūras zālēm bija izskalotas salīdzinoši nelielā jūrmalas posmā - tieši iepretim vietai, kur zvejnieki parasti izliek zvejas tīklus.

Savukārt novembra vidū Liepājas pludmalē aptuveni 1300 metru garā joslā arī izskaloti beigti jūrasgrunduļi, kā arī nelielā daudzumā plekstes un mencas. Iespējamais kopējais zivju daudzums, pēc aptuveniem aprēķiniem, varēja sasniegt pat trīs tonnas, kas ir nozīmīgs daudzums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)