Banner 980x90

Piejūras brīvdabas muzejā svinēs Meteņu - Vastlāvju dienas

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā svētdien, 24.februārī, no plkst.13.00 līdz 15.00 svinēs Meteņu - astlāvju dienas, pilsētas informācijas portāls Ventspils24.lv uzzināja Ventspils muzejā.

Vastlāvji jeb vastlāvis (lejasvācu: Fastelauendt "gavēņa priekšvakars") ir sena, no viduslaikiem nākusi tradīcija un savulaik bijis Rīgas saviesīgās dzīves galvenais gada notikums, kuram sāka gatavoties jau ap Ziemassvētkiem. Vastlāvjus svinēja arī līvi Kurzemes jūrmalā, bet citur Latvijā šie svētki bija vairāk pazīstami kā Metenis. Kurzemes jūrmalā šo dienu vēl dēvēja par Zvejas dienu vai Stūrmaņu dienu, jo šajā dienā izvēlēja laivas stūrmani, tāpēc pēdējam bija jārīko mielasts, kurā visi ar zveju saistītie kārtīgi līksmoja.

Lai šo nedaudz piemirsto tradīciju celtu gaismā, Piejūras brīvdabas muzejā svētdien, 24.februārī notiks Meteņu - Vastlāvju - Zvejas dienas svinēšana.

Piejūras brīvdabas muzejā jau kopš gada sākuma notika muzejpedagoģiskās nodarbības, kurās skolu jaunieši iepazinās ar Meteņu dienas tradīcijām, bet svētdien tiek gaidīti visi ziņkārīgie, lai kopā ar folkloras kopu Rotaļnieks izskrietu ziemas stafetes, noēstos gardo Meteņdienas putru un ielīksmotu sevi ar rotaļām dziesmām un dejām. Turklāt, vēlams ierasties budēļu maskās.

Vastlāvjiem ir arī zināms sakars ar vēju, bez kura piejūrā grūti iztikt, jo ir ieteikums - Vastlāvī un Pelnu dienā sievišķi nevērpj un vīrišķi nekā neklauvē, jo tad vējš plosa ēkas un jumtus. Pie šā ieraduma gandrīz visa Kurzeme turas. (A.Blīnšteina manuskripts, Puze, 1862). To vajadzētu atcerēties un svētdien pārlieku neaizrauties ar klauvēšanu un vērpšanu, bet gan nākt ciemos uz Piejūras brīvdabas muzeju līksmoties un mieloties.

Ieeja - Ls 1.00; Ls 0,40.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)