Banner 980x90

Spriedīs par iespējām sākt cieto kviešu audzēšanu Latvijā

30.jūnijā Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtā Talsu novada Dižstendē eksperti spriedīs par iespēju sākt cieto kviešu audzēšanu Latvijā, tādējādi paplašinot vietējo kultūraugu klāstu un sniedzot iespēju dažādu produktu ražošanai, izmantot vietējo izejvielu, aģentūra LETA uzzināja institūtā.

Šogad audzēšanai Latvijas apstākļos tiek testētas septiņas dažādas vasaras cieto kviešu šķirnes.

Kā pastāstīja viens no idejas iniciatoriem, AS "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils, "Dobeles dzirnavnieks" kopš 2012.gada ražo cieto kviešu makaronus. Uzņēmums labprāt iepirktu cietos kviešus, kas ir augstvērtīgu makaronu galvenā izejviela, no Latvijas zemniekiem, taču pagaidām pie mums cietos kviešus neaudzē. "Aktīvi dalāmies ar savām zināšanām un līdzdarbojamies izpētē, lai šo kultūraugu sāktu audzēt tepat Latvijā. Sadarbībā ar institūtu eksperimentējam jau otro gadu, un rezultāti būs zināmi rudens pusē," informēja Amsils. "Dobeles dzirnavnieka" vajadzībām patlaban aptuveni nepieciešamais cieto kviešu daudzums ir 30 000 tonnu gadā.

Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta Selekcijas nodaļas vadītāja Vija Strazdiņa stāsta, ka šogad tiek izmēģinātas divas Polijā un piecas Vācijā selekcionētas vasaras cieto kviešu šķirnes: "Tuvās Eiropas valstīs, piemēram, Polijā, Vācijā, Čehijā, šis kultūraugs tiek audzēts. Attiecīgi mums ir iespēja meklēt šķirni, kas veiksmīgi varētu augt arī Latvijas klimatiskajos apstākļos. Būtiski, ka šķirņu veidošana attīstās - kas nebija iespējams pirms gadiem desmit, šodien kļuvis par pieejamu un vispārzināmu praksi. Lai nodrošinātu Latvijas ražotājiem vietējās izejvielas, noteikti ir vērts mēģināt un eksperimentēt."

Šogad tiek testētas vasaras cieto kviešu šķirnes "Floradur", "Fabulus", "Duraflafvos", "Malvadur", "Miradux", "SMH-87" un "SMH-230". Oktobrī eksperti sniegs vērtējumu, vai kāda no šīm šķirnēm varētu būt piemērota audzēšanai Latvijā un kāda būtu optimālā kviešu audzēšanas tehnoloģija. Kviešu kvalitāti raksturo tādi rādītāji kā proteīns, lipekļa daudzums un kvalitāte (lipekļa indekss), krišanas skaitlis (cietes kvalitāte) un tilpummasa. Tieši cietajiem kviešiem būtiskas īpašības ir stiklainība un zeltainība, ko nosaka papildus iepriekšējiem parametriem.

30.jūnijā no plkst.9.30 Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtā Talsu novada Dižstendē norisināsies "Lauku dienas 2015", kurās uz tematisko pasākumu "Jaunas atziņas un idejas kviešu audzētājiem" tiek aicināti lauksaimnieki un citi interesenti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)