Banner 980x90

VeA saņēmusi Latvijas vēsturē pirmo izplatījuma radiosakaru atļauju

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv

Ventspils Augstskola (VeA) saņēmusi VAS "Elektroniskie sakari" pirmo Latvijā izdoto oficiālo izplatījuma radiosakaru tīkla lietošanas atļauju. Tā paredz, ka augstskola varēs sazināties ar satelītu "Venta-1" noteiktās radiofrekvencēs, aģentūru LETA informēja VeA pārstāve Agnese Jēkabsone.

Atļauja būs derīga no 2016.gada 1.aprīļa līdz 2019.gada 31.martam.

Saņemtā atļauja ir apstiprinājums, ka satelītam "Venta-1" nepieciešamās radiofrekvences ir iekļautas starptautiskās radiofrekvenču koordinējošās organizācijas ITU Radiosakaru biroja galvenajā frekvenču reģistrā MIFR (Master International Frequency Register) un "Venta-1" sakaru sistēma ieguvusi starptautisku juridisku aizsardzību, informēja Jēkabsone.

Iekļaušana MIFR reģistrā būtībā ir atļauja satelīta radioiekārtu darbināšanai noteiktajā orbītā, skaidroja Jēkabsone. Viņa piebilda, ka radiosakaru tīkla lietošanas atļaujas saņemšana bija laikietilpīgs process, jo frekvences nepieciešams saskaņot starptautiskā līmenī.

Jau ziņots, ka pagājušajā gada izskaņā pēc ilgstoša sagatavošanās posma tika panākta vienošanās ar Brēmenes pilsētas lietišķo zinātņu universitāti par Latvijas nano satelīta "Venta-1" palaišanu orbītā šā gada otrajā ceturksnī ar indiešu nesējraķeti PSLV. Precīzs nesējraķetes starta datums vēl nav apstiprināts, jo tas ir atkarīgs no raķetes galvenās kravas gatavības.

Paredzēts, ka satelīts "Venta-1" riņķos ap Zemi aptuveni 500 kilometru augstumā ar apriņķošanas periodu 94 minūtes pa polāru orbītu, proti, orbītu, kas šķērso Latviju. Līdz ar to no satelīta būs iespējams saņemt informāciju, kā arī nosūtīt tam vadības komandas laika sprīdī, kamēr satelīts atradīsies virs Latvijas. Sakarus ar satelītu uzturēs no Zemes stacijas, kas kopš 2013.gada darbojas VeA ēkā Inženieru ielā 101, Ventspilī, un pašlaik ir vienīgā kolektīvā radiostacija Latvijas augstskolās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)