Banner 980x90

Ventspilī pasniegs prēmijas nominācijā "Gada skolotājs"

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Piektdien, 18.decembrī, plkst.13.00 Ventspils pilsētas domes sēdes laikā diviem skolotājiem – Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotājai Gunitai Smiltiņai-Apinei un pirmsskolas izglītības iestādes ''Varavīksne'' vadītājas vietniecei izglītības jautājumos Rasmai Jaunķierpei tiks svinīgi pasniegtas Pedagoģiskā darba inovācijas fonda apliecības un balvas par nosaukuma ''Gada skolotājs'' iegūšanu.

Kā pilsētas informācijas portālu Ventspils24.lv informēja Ventspils Izglītības pārvaldes Sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Rūde, Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Gunita Smiltiņa-Apine dzimusi Ventspilī, beigusi Ventspils 4.vidusskolu, studējusi filoloģiju Latvijas Universitātē. Pēc augstskolas beigšanas 2000.gadā sākusi pedagoģisko darbu Ventspils vakara vidusskolā, bet Ventspils Valsts 1.ģimnāzijā strādā kopš 2007.gada.

2014./2015.mācību gadā skolotāja Gunita Smiltiņa-Apine strādāja ar Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas 9.a, 12.a un 12.c klašu skolēniem. Pateicoties viņas neatlaidīgajam darbam, viņas audzēkņi guva augstus vērtējumus valsts pārbaudes darbos, kuri ievērojami pārsniedz pilsētas un valsts skolu beidzēju vidējos rezultātus.

Tāpat skolotāja rezultatīvi sagatavojusi skolēnus pilsētas un valsts olimpiādēm (Valsts latviešu valodas un literatūras olimpiādē viņas audzēkne Kukle ieguva 2.vietu), kā arī konkursiem (viņas audzēkņi Jermola un Roga ieguva godalgotas vietas Skatuves runas konkursā Kurzemes reģionā).

Smiltiņa-Apine dalījusies pieredzē ar kolēģiem, vadot atklātās stundas latviešu valodas un literatūras skolotājiem, skolu direktoru vietniekiem mācību darbā, kā arī dalījusies pieredzē ar kolēģiem "Ideju terminālī", stāstot par stundās realizēto ideju - Pieturzīmju svētkiem.

Pedagoģe aktīvi organizējusi ārpusstundu pasākumus: sadarbībā ar Ventspils Galveno bibliotēku, skolēniem rīkota tikšanās ar rakstniekiem Māri Salēju, Gundegu Repši, Andri Akmentiņu un kultūras socioloģi Dagmāru Beitneri-Le Gallu. Tāpat organizēta sadarbība ar teātriem un Ventspils muzeju – skolēni Amatu mājā piedalījušies nodarbībā par tāmnieku dialektu (Kurzemes lībiskais dialekts, kas ir sastopamas Piltenē, Dundagā, Kandavā, Talsos, Ventspilī.), Dorbes muzejā "Senču putekļi" pasākumā "Jaunieši dārzā". Skolēni šajā muzejā tikušies arī ar latviešu rakstnieku, dramaturgu un literatūrzinātnieku Valdi Rūmnieku. Viņas audzēkņi arī devušies mācību ekskursijā uz Kara muzeju Rīgā. 2016.gada martā atkal plānota tikšanās ar Dorbes muzeja "Senču putekļi" vadītāju Inesi Aidi, kura 12.klašu skolēniem pastāstīs par literātiem – mūsu novadniekiem.

Savukārt Ventspils pirmsskolas izglītības iestādes "Varavīksne" vadītājas vietniece izglītības jautājumos Rasma Jaunķierpe dzimusi Komi APSR. Mācījusies Ventspils 1.vidusskolā, bet pēc mācībām sākusi strādāt par audzinātāju bērnudārzā "Rūķītis" Ventspilī. No 1989.-2000.gadam strādājusi par vadītāju Popes izglītības iestādē "Zemenīte". 1994.gadā beigusi Liepājas Pedagoģisko augstskolu. No 2000.gada strādā Ventspils pirmsskolas izglītības iestādē "Varavīksne".

2015.gads pedagoģei iezīmējies ar īpaši paveiktiem darbiem, kas veicināja audzēkņu, pedagogu un iestādes izaugsmi. Meklēti un atrasti efektīvāki sadarbības modeļi vecāku iesaistīšanā iestādes darbā, intereses par bērnu attīstību un izglītošanu paaugstināšanā. Pedagoģe veiksmīgi organizējusi vecāku un audzēkņu Velobraucienu uz Būšnieku ezeru, kura laikā vecāki tika iesaistīti Brīvdabas pedagoģijas nodarbībā (dabas un dabas priekšmetus izmantošana dažādu mācību priekšmetu apguvē - "mācīšanās dabā").

Interesantā formā organizējusi atvērto durvju dienas – Vakarēšanu, iesaistot vecākus radošajās darbnīcās kopā ar bērniem.

Uzturot pastāvīgu kontaktu ar audzēkņu vecākiem, Jaunķierpe bērnus iesaistījusi makulatūras vākšanas projektā "Tīra Latvija", pievēršot uzmanību ekoloģiskajai audzināšanai. Pēc datiem uz 1.decembri PII "Varavīksne" izvirzījusies 5.vietā Latvijā starp 281 iestādi (tostarp, skolām), kas piedalās šajā projektā.

Tāpat pedagoģe veidojusi sadarbību ar Starptautisko Rakstnieku un tulkotāju māju, Pārventas bibliotēku, Mākslas skolu.

Pedagoģe izstrādājusi īpašu formu bērnu iepazīstināšanai ar Drošības instrukcijām, pielietojot teatrālas metodes, kā arī izmantojot digitālās tāfeles iespējas.

Pedagoģe nopietni pievērsusies jautājumam par PII "Varavīksne" materiālās bāzes papildināšanu, proti, par atbilstošu līdzekļu izlietojumu Brīvdabas pedagoģijas realizēšanai. Ir iegādāti gaismas galdi, ar kuru palīdzību četru iestādes grupu audzēkņiem mācību process padarīts daudz interesantāks un radošāks. 2015.gada 4.decembrī Jaunķierpe uzaicināta uz Izglītības ministrijas organizētu Latvijas pirmsskolas izglītības speciālistu konferenci, kur prezentēja iestādes pieredzi darbā ar gaismas galdiem.

Padziļinoti pievēršot uzmanību Brīvdabas pedagoģijai, Jaunķierpe mudina PII "Varavīksne" pedagogus pilnveidot savas zināšanas šajā jomā, organizēja pieredzes apmaiņas braucienu iestādes pedagogiem uz Priekuļu PII "Mežmaliņa", kur pedagogi guva papildus zināšanas arī no starptautiska mēroga speciālistiem. Iegūto pieredzi veiksmīgi realizē savā iestādē un popularizē citām pirmsskolas izglītības iestādēm.

Jaunķierpe, kā organizatore un scenārija veidotāja, aktīvi iesaistījusies Heberta Dorbes piemiņas pasākumā pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī izveidojusi iestādes lapu vietnē Facebook, kur regulāri ievieto, atjauno un dalās informācijā par iestādes notikumiem, pasākumiem, tādējādi paaugstinot PII "Varavīksne" prestižu un pieejamību topošajiem un esošajiem bērnu vecākiem.

Kopš 1998.gada nominācijā "Gada skolotājs" ir prēmēts 41 skolotājs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)