Ventspilī plāno būvēt modernāko zivju konservu ražošanas kompleksu Baltijā

Ražošanas kompleksa izveidei plānots piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu, projekta kopējās izmaksas var sasniegt 10 miljonus USD.
BFC direktors Andrejs Bērziņš uzskata, ka moderna zivju ražošanas kompleksa izveide ir loģisks uzņēmuma biznesa attīstības turpinājums. Pašlaik BFC meitas uzņēmums SIA "Baltic seafood trade" veiksmīgi sadarbojas ar citiem Ventspilī un Kurzemē strādājošiem zivju ieguves un pārstrādes uzņēmumiem, vairākām zvejnieku firmām (Grifs, Bradava, Verģi), zivju konservu ražotājiem, kā arī ar kārbu piegādātājiem (Kalmeta, Gamma A).
"Diemžēl vājais posms, mūsuprāt, ir modernas ražotnes trūkums. Ventspilī ir senas zivju konservu ražošanas tradīcijas, un klienti Austrumos īpaši novērtē Ventspils produkcijas kvalitāti," saka Andrejs Bērziņš, BFC direktors.
A.Bērziņš ir pārliecināts, ka Ventspils zivju konservu kombināts savus resursus ir izsmēlis, tāpēc nepieciešama jauna un moderna ražotnes izveide. "Neraugoties uz to, ka esam veiksmīgi sākuši sadarbību ar Ventspils zivju konservu kombinātu, tomēr jāsecina, ka VZKK maksātnespējas process sarežģī ilgtermiņa sadarbību un rada risku turpmākām investīcijām. Arī VZKK atrašanās vieta - blakus zilā karoga pludmalei un jahtu ostai, kā arī tā novecojušās iekārtas, kas nenodrošina ekoloģisku ražošanas procesu, liecina par to, ka jaunas ražotnes izveide Ventspilī ir progresīvs risinājums.
Ventspils pašvaldības un brīvostas pārstāvji arī par šādu ieceri ir izteikušies pozitīvi," saka A.Bērziņš, piebilstot, ka senās zivju konservu ražošanas tradīcijas Ventspilī, izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums, kā arī Krievijas un Kazahstānas partneru līdzdalība šajā projektā ir galvenie veiksmes faktori.
Ražotnes projekts tiks izstrādāts atbilstoši jaunākajām tendencēm zivsaimniecības nozarē, un tas būs modernākais šāda veida ražošanas komplekss Baltijā, kura ražošanas jauda būs aptuveni 5 miljoni konservu kārbu mēnesī. Iekārtas tiks pielāgotas Eiropas Savienības prasībām, tādējādi nodrošinot ekoloģiskāku ražošanas procesu. Tiek plānots, ka jaunā ražotne nodrošinās darbu 300 cilvēkiem. Projektu plānots nodot ekspluatācijā 2013.gadā.
A.Bērziņš uzskata, ka pienācis laiks arī zivsaimniecības nozarei darboties adekvāti 21.gadsimta tehnoloģiskajām iespējām. "Jaunais ražošanas komplekss tiek plānots tā, lai nodrošinātu mūsdienu prasībām atbilstošu produkcijas kvalitāti, videi draudzīgu ražošanas procesu, kā arī patīkamu un drošu darba vidi saviem darbiniekiem," saka A.Bērziņš.
Kompānija BFC ir vērsusies Ventspils Brīvostas pārvaldē, ar lūgumu izskatītu iespēju zemes gabala nomas piešķiršanai akvatorija tuvumā.
Ražotne būs aprīkota ar visām nepieciešamajām zivju apstrādes līnijām (cepšanas, kūpināšanas, naturālā u.c.), lai veiktu gan Baltijas jūras izejvielas (brētliņas, reņģes, mencas), gan okeāna izejvielas (siļķes, sardinellas, skumbrijas u.c.) apstrādi. Zivju konservu iepakojuma veids būs gan klasisks, gan arī Rietumu pieprasījumam atbilstošs.
Ražošanas kompleksa produkcijas klāstu izstrādās pārtikas tehnologu komanda, izraugoties labākās un iecienītākās zivju produktu receptes, lai radītu līdz šim nebijušu kvalitātes līmeni zivju konserviem kā eksportam, tā arī vietējam tirgum.
BFC projekta sadarbības partneri ir firma Peruza Ltd (iekārtu ražotājs), kas nodrošinās jauno kompleksu ar atbilstoša līmeņa iekārtām un Edo Consult, kas izstrādā projektu ES finansējuma piesaistei.