Banner 980x90

Ventspils Augstskola centīsies pārliecināt valdību atrast 343 000 eiro Irbenes radioteleskopa uzturēšanai,

Rīga, 4.apr., LETA. Ventspils Augstskola (VeA) centīsies pārliecināt valdību atrast valsts budžetā 343 000 eiro, kas nepieciešami Irbenes radioteleskopa uzturēšanai, aģentūru LETA informēja VeA rektors Kārlis Krēsliņš.

Neskatoties uz to, ka vakar Saeimas pieņemtajā 2019.gada valsts budžetā, netika paredzēts finansējums Irbenes radioteleskopa uzturēšanai, Krēsliņš plāno tikšanos ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), finanšu ministru Jāni Reiru (JV) un ekonomikas ministru Ralfu Nemiro (KPV LV), lai pārliecinātu, ka bez 343 000 eiro finansējuma Irbenes radioteleskopa uzturēšana ir neiespējama.

Rektors uzsver, ka Irbenes radioteleskops nav tikai VeA, Ventspils zinātnes infrastruktūras objekts, bet tam ir starptautiska nozīme, jo tajā tiek veikti fundamentālie pētījumi astronomijā un astrofizikā, lietišķie pētījumi kosmosa tehnoloģiju jomā, augstas veiktspējas skaitļošanā, kā arī pielietojamās inženierelektronikas pētījumi.

"Laikā no 2013.gada no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondiem un valsts budžeta ir ieguldīti 10 miljoni eiro, lai atjaunotu un attīstītu Irbenes radioteleskopa kompleksu, taču neviens ES struktūrfondu projekts neparedz finansēt objekta uzturēšanu. Neparedzot finansējumu uzturēšanai, valsts riskē vērienīgos nodokļu maksātāju līdzekļus palaist pa vējam," norāda Krēsliņš.

Viņš atgādina, ka valsts zinātnisko darbību reglamentējošajos dokumentos ir noteikts, ka valsts nodrošina Irbenes radioteleskopa uzturēšanu, bet Izglītības un zinātnes ministrijas daži ierēdņi iebilst, ka infrastruktūras uzturēšanu var nodrošināt no zinātnes bāzes finansējuma 289 000 eiro.

"Mēs nevaram tērēt zinātnes bāzes finansējumu uzturēšanai, jo tas ir paredzēts zinātnieku atalgojumam. Šogad VeA inženierzinātņu institūts "Ventspils Starptautiskais Radioastronomijas centrs" veido jaunu antenu lauku, kurā ieguldīs 990 000 eiro. Arī šo finansējumu drīkst tērēt tikai konkrētajam mērķim nevis uzturēšanai," uzsver rektors.

Irbenes radioteleskopa uzturēšanai gadā nepieciešami 343 000 eiro, lai segtu komunālos pakalpojumus, maksu par siltumu, elektroenerģiju, tehnisko apkopi, apsardzi, iekārtu ekspluatācijas un objekta inspekcijas izdevumus.

Jau ziņots, ka kopš 2015.gada pētnieki ar atbalstītajiem pētījumu projektiem piesaistījuši finansējumu 5,69 miljonu eiro apmērā. Tomēr, tā kā pētniecības projekti ir saistīti ar pētniecības aktivitātēm, bet infrastruktūras projekti ir vērsti uz objekta renovāciju un attīstīšanu, tad neviens no šiem projektu veidiem nesedz Irbenes radioteleskopu kompleksa uzturēšanai nepieciešamos izdevumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)