Banner 980x90

Ventspils opozīcijas deputāti aicina grozīt Lembergam piemēroto drošības līdzekli, tieši liedzot ieņemt jebkuru vadošu amatu pašvaldībā

Ventspils, 31.okt., LETA. Četri Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputāti vērsušies pie Rīgas apgabaltiesas tiesneša Borisa Geimana vadītā tiesas sastāva ar aicinājumu grozīt vai precizēt smagos noziegumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") piemēroto drošības līdzekli, tieši liedzot viņam ieņemt jebkuru vadošu amatu pašvaldībā, aģentūru LETA informēja Ventspils domes opozīcijas deputāts Ģirts Valdis Kristovskis (V).

Opozīcijas deputāti Kristovskis, Dace Korna (V), Aivis Landmanis (LRA) un Ivars Landmanis (LRA) savā 30.oktobra iesniegumā tiesai aicina Lembergam noteikto drošības līdzekli grozīt uz tādu, kas attaisnotu un sasniegtu tā pielietošanas mērķus. Pēc opozīcijas deputātu domām, Lembergs viņam piemēroto drošības līdzekli "faktiski klaji ignorē un nepārprotami imitē tā ievērošanu".

Drošības līdzeklis, kas aizliedz pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus, Lembergam ir noteikts kopš 2007.gada 13.augusta.

Opozīcijas deputāti apgalvo, ka jaunā Ventspils domes sasaukuma pirmo četru mēnešu darba laikā viņiem daudzkārt esot nācies pārliecināties, ka Lembergs faktiski pilda Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumus. Pēc opozicionāru domām, viņš imitē drošības līdzekļa ievērošanu, jo tā aprobežojoties tikai ar atsevišķu pienākumu nepildīšanu - Ventspils domes sēžu vai domes Finanšu komitejas sēžu vadības deleģēšanu domes priekšsēdētāja vietniekiem, kā arī attiecīgo sēžu protokolu vai atsevišķu domes dokumentu parakstīšanas uzticēšanu citām domes amatpersonām. Pēc opozicionāru domām, jau tas vien, ka domes priekšsēdētājs deleģē pienākumu kādam uzņemties priekšsēdētājam ar likumu uzliktos pienākumus, ir "nepārprotama Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja tiesību un pienākumu realizācija".

Opozīcijas deputāti vērš uzmanību uz to, ka šī drošības līdzekļa piemērošana nepārprotami paredz aizliegumu pildīt pilnīgi visus Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus, nevis aizliegumu tikai uz kādu atsevišķu abu minēto amatu pienākumu.

"Selektīvs atsevišķu domes priekšsēdētāja funkciju izpildes aizliegums, vienlaicīgi pieļaujot, ka daļa domes priekšsēdētāja pienākumu tiek pildīta, ir nepārprotamā pretrunā ar likuma "Par pašvaldībām" 25.pantu, kas nosaka, ka domes darbu vada tās priekšsēdētājs," teikts opozīcijas deputātu paziņojumā presei, akcentējot, ka pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanā nav iespējams kāds starpstāvoklis - viņš vai nu vada pašvaldības darbu, kā to nepārprotami nosaka likuma normas, vai arī nevada.

Pēc opozīcijas deputātu domām, Lembergs turpina dezinformēt sabiedrību, apgalvojot, ka domes priekšsēdētājam patiesībā pat tādu ar likumu uzliktu pienākumu praktiski neesot.

Opozīcijas deputāti, uzskatot, ka tiesas piemērotais drošības līdzeklis nesasniedz savu mērķi, aicina tiesu to precizēt vai grozīt, atsaucoties arī uz šā gada septembrī viņiem sniegto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas viedokli, kurā, kā apgalvo opozicionāri, konstatēts, ka drošības līdzeklis Lembergam pašreizējā formā nav pietiekams un, lai sasniegtu tā mērķi, būtu nepieciešams izvērtēt tā grozīšanas lietderību.

Līdz ar to opozīcijas deputāti aicina tiesu lemt par procesuālā piespiedu līdzekļa grozīšanu atbilstoši Kriminālprocesa likuma 249.pantam. Opozicionāri uzskata, ka ar tiešu aizliegumu būtu jāliedz Lembergam ieņemt jebkuru vadošu amatu vai pildīt tā pienākumus Ventspils pašvaldībā, pieļaujot darbību, kas izriet no viņa pienākumiem kā likumīgi ievēlētam deputātam. Pēc opozīcijas deputātu domām, piespiedu līdzekļa grozīšana sasniegtu mērķi, ja tas tieši aizliegtu Lembergam ieņemt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatus, līdz stājas spēkā spriedums Lemberga kriminālprocesā.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa jau kopš 2009.gada izskata krimināllietu, kurā Lembergs kopā ar divām citām amatpersonām apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Lembergam šajā lietā kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)