Banner 980x90

Vēstures otrdienā stāstīs par ostas pirmsākumiem

Otrdien, 22.oktobrī, plkst.17.30 Vēstures otrdienā Ventspils muzejā notiks lekciju cikla "Ventspils ostai-750" pirmā daļa, kurā uzstāsies lektors dr.hist.Armands Vijups, pilsētas informācijas portāls Ventspils24.lv uzzināja Ventspils muzejā.

Vēstures otrdienā paredzēta Ventspils muzeja krājuma un Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja krājuma izstādes Ventspils ostai-750 apskate, kurā notiks padziļināta iepazīstināšana ar periodam atbilstošajiem eksponātiem. Bet Ventspils muzeja vadošais pētnieks Armands Vijups interesentiem stāstīs par Ventspils ostas vēstures pirmsākumiem.

Apmeklētāji varēs uzzināt par ostas vēsturi, sākot ar bronzas laikmeta tirdzniecības sakariem pa Ventu līdz pat vikingu laikmeta beigām ( 9.-12.gs.), kā arī, arī ar Livonijas ordeņa ostas veidošanos un attīstību 13.-16.gs., neapejot zīmīgo 1263.gada līgumu, kurā pirmoreiz pieminēta Ventspils osta: "Brālis Andreass, Svētās Marijas teitoniešu nama pazemīgais mestrs Livonijā, visiem, kuri šo dokumentu pateicoties Jēzus Kristus žēlastībai redz [lasa un dzird]. Nolemts, atbilstoši gudram lēmumam, ka netika ņemti vērā mazi zaudējumi un, ka pateicoties šādai nostājai varēs stāties pretī svarīgām lietām. Tāpēc ir tā, ka panākta saskaņa un vienotība, ko ieguva Hinrika kungs, Lēales baznīcas bīskaps, starp mums un Hinrika kungu, Kurzemes baznīcas bīskapu par jūras ostām: (par to), ka mums pienākas divas ostas, proti, Zemgales Ā un Vindas, (bet) trešā, tātad Līva, ir iezīmēta bīskapa kungam un viņa pēctečiem ar zvejas vietām visur gar abiem upes krastiem." (Andreass, Vācu ordeņa Livonijas mestrs, apliecina, ka panākta vienošanās ar Heinrihu, Kurzemes bīskapu, par to, ka Ordenis savā valdījumā ieguvis divas ostas, tai skaitā vienu pie Ventas upes, bet bīskaps vienu ostu; bez tam bīskaps ir atsacījies no visām tiesībām Kurzemes baznīcai piederošajā Ordeņa zemes trešdaļā, taču patur visas garīgās, resp. baznīcas tiesības. Šis tiesību akts noticis Rīgā, 1263.gadā).

Ventspils muzejs Vēstures otrdienā uzsākto ciklu par Ventspils ostas vēsturi turpinās 2014.gadā, par to atsevišķi informējot sabiedrību.

Ieeja – 0,75 Ls jeb 1,07 EUR.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)