5 aizraujoši fakti par filtrētu ūdeni!

Eirofiltri
Eirofiltri

Lai arī šķiet, ka filtrēts ūdens nav tas aizraujošākais temats – esam sagatavojuši piecus interesantus faktus, kurus tu noteikti nebūsi dzirdējis par filtrētu ūdeni un ūdens filtriem!

1.    Filtrētam ūdenim ir labāka garša nekā krāna ūdenim. Daudzi maldīgi domā, ka ūdens, kas tek no krāna, jau ir filtrēts. Patiesībā ūdens apsaimniekotājs veic ūdens attīrīšanu, lai tas būtu droši lietojams uzturā, bet krāna ūdens netiek filtrēts un tam bieži ir dažādi piemaisījumi, kas rada nevēlamu piegaršu. Ūdenim garšu var radīt ne tikai piemaisījumi, bet arī novecojusi ūdens apgādes sistēma. Daudzi iedzīvotāji izvēlas uzturā lietot novārītu ūdeni, un, lai arī vārīšanas procesā var atbrīvot ūdeni no visiem nevēlamajiem piemaisījumiem, ūdens zaudēs arī lielu daļu minerālsāļu un izšķīdušās gāzes. Krāna ūdens, attīrīts ūdens filtrā, saglabās gan labu garšu, gan ūdenī esošos minerālsāļus un izšķīdušās gāzes.

2.    Laistot istabas augus ar filtrētu ūdeni, tie augs labāk, nekā laistot ar krāna ūdeni. Jā, jā, jūs nepārklausījāties – arī istabas augi novērtēs filtrētu ūdeni. Ja ievērojat, ka augsne puķu podā ir pārklāta ar baltu, plānu virskārtu, tad ziniet, ka tas var būt iemesls, kādēļ jūsu istabas augs neaug, kā nākas. Ūdenī esošie sāļi un minerālvielas var kavēt istabas augu augšanu, tādēļ istabas augus labāk ir laistīt ar filtrētu ūdeni.

3.    Ūdens filtri nav 21. gadsimta izgudrojums. Patiesībā cilvēki ūdens filtrus izmantoja jau pirms mūsu ēras. Protams, tie nebija tādi filtri, kā mēs tos pazīstam tagad, bet izmantotās metodes bija ļoti līdzīgas. Pirmās valstis, kurās tika izmantoti ūdens filtri, bija Senā Grieķija un Senā Indija, un ūdens filtrēšanai tika izmantota neapstrādāta grants un smilts. Laika gaitā ūdens filtrēšanas metodes attīstījās, un Senajā Ēģiptē ūdens attīrīšanai izmantoja alumīnija sulfātu, bet Hipokrāts izgudroja filtrācijas sistēmu, filtrējot ūdeni caur vairākiem auduma maisiņiem. Pasaulē pirmais patentētais ūdens filtrs tika izgudrots Skotijā, tas sastāvēja no vilnas, sūkļa un ogles kombinācijas.

4.    Līdz 1676. gadam cilvēki domāja, ka uz ūdens tīrību norāda ūdens caurspīdīgums un garša. 1676. gadā Holandē briļļu izgudrotājs mēģināja izgudrot mikroskopu un eksperimentēja ar briļļu lēcām. Procesa gaitā izgudrotājs nolēma apskatīt ūdens pilīti palielinājumā un tika atklāts, ka ūdenī dzīvo mazi “dzīvnieciņi”. Šis atklājums bija ļoti nozīmīgs, jo ļāva zinātniekiem saprast, ka ūdens krāsa un garša nenozīmē, ka ūdens ir tīrs, jo tajā var būt ar cilvēka aci nesaredzami mikroorganismi.

5.    Iegādājoties ūdeni veikalā, tu nevari būt drošs par tā izcelsmi. Diemžēl Latvijā vēl aizvien nav prasību, kas ūdens ražotājiem liktu uz ūdens iepakojuma norādīt ūdens izcelsmes vietu. Patērētājs, iegādājoties dzeramo ūdeni, nevar pārliecināties, vai ūdens, kas ir iefasēts pudelē, ir ņemts no avota, dziļurbuma vai, iespējams, ir dzeramais ūdens no krāna. Ļoti iespējams, ka, ikdienā tērējot naudu dzeramā ūdens iegādei veikalā, pircējs iegādājas krāna ūdeni, kas ir papildus attīrīts un kam ir uzlabotas garšas īpatnības. Uzstādot savās mājās ūdens filtru, var iegūt tikpat kvalitatīvu un garšīgu ūdeni kā veikalā nopērkamo, un labā ziņa – tas būs draudzīgs risinājums ne tikai maciņam, bet arī apkārtējai videi, nepalielinot plastmasas piesārņojumu dabā.

 


Ik minūti pasaulē tiek saražotas vidēji 1 000 000 plastmasas pudeļu, diemžēl daļa no šīm pudelēm nonāk dabā. Plastmasas pudelēm sadaloties, jūrās un okeānos nonāk milzīgs daudzums mikroplastmasas, ko apēd jūras dzīvnieki, un tālāk barības ķēdes rezultātā mikroplastmasa nonāk arī mūsu organismos. Lai arī ūdens filtru iegāde šķiet vien mazs sīkums, tomēr mēs vēlamies atgādināt, ka lielas pārmaiņas sākas ar šādiem maziem solīšiem – samaziniet plastmasas patēriņu ikdienā, izvēloties ūdeni attīrīt dabai draudzīgā veidā! Junkors filtri – atbildīga izvēle dzeramā ūdens attīrīšanā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu