Banner 980x90

7 ieteikumi, kā stimulēt smadzeņu darbību

Mūsu smadzenes darbojas kā labi ieeļļots mehānisms un jaudīgs dators, kas ikdienā apkopo un apstrādā ļoti daudz informācijas. Tāpēc ir svarīgi stimulēt smadzeņu darbību, lai šis jaudīgais dators mums kalpotu ilgi jo ilgi. Turklāt smadzeņu stimulācija palīdz uzlabot atmiņu un var parūpēties par to, lai vecumdienās mēs varētu  izvairīties no dažām nepatīkamām kaitēm, piemēram, Alcheimera slimības.

Kā katru dienu trenēt mūsu pelēkās šūniņas?  Šeit būs 7 ieteikumi, kā stimulēt smadzeņu darbību.

Veselīgs dzīvesveids
Veselīgs dzīvesveids nāk par labu visam cilvēka organismam, gan ķermenim, gan prātam. Smadzenēm nepieciešams skābeklis, tāpēc par sportiskām aktivitātēm  svaigā gaisā mūsu smadzenes tikai priecāsies. Pat parasta pastaiga katru dienu apgādā smadzenes ar tām tik ļoti nepieciešamo skābekli. Tāpat nepieciešams arī ikdienas uzturā lietot vitamīnus, vēlams augļu un dārzeņu veidā. Un, protams, jāizvairās no kaitīgiem ieradumiem, kas kaitē ne tikai organismam, bet arī smadzeņu šūnu darbībai.

Krustvārdu mīklas
Krustvārdu mīklas liek pelēkajām šūniņām sarosīties aktīvai darbībai, tāpēc krustvārdu mīklu aizpildīšana avīzēs vai žurnālos būs piemērota aktivitāte smadzeņu darbības stimulācijai. Turklāt mīklu atminēšanai ir vēl kāds labums - tiek uzlabota  atmiņa. Krustvārdu mīklas arī spēj būt ļoti izglītojošas un spēj paplašināt ikdienā lietojamo vārdu krājumu.

Galda spēles
Mūsdienās tiek piedāvātas visdažādākās galda spēles, kas nodrošina gan labu izklaidi ģimenes vai draugu lokā, gan arī attīsta loģisko domāšanu un trenē prātu un atmiņu. Tieši tāpēc galda spēles ir ideāls palīgs, kad smadzeņu darbībai nepieciešama stimulācija.  

Jaunu zināšanu apguve
Jebkuru jaunu zināšanu apguve pilnveido cilvēku, un nav pat svarīgi, vai tie būtu kādi kursi vai tematiskās nodarbības. Zināšanas spēj dot pozitīvas emocijas un stimulēt smadzeņu darbību. Piemēram, ļoti labu smadzeņu stimulāciju nodrošina jaunu valodu apguve. Turklāt svešvalodu vārdu mācīšanās un atkārtošana trenē arī atmiņu. Jaunas zināšanas palīdz ne tikai uzlabot smadzeņu darbību, bet sniedz arī daudzus citus un noderīgus labumus (uzzināt vairāk).

Radošas nodarbības
Radošas nodarbības ne tikai stimulē smadzeņu darbību, bet arī sniedz patīkamas izjūtas, labu garastāvokli un palielina koncentrēšanās spējas. Jebkura radoša nodarbība, piemēram, zīmēšana, arī vienlaicīgi ļauj aizmirst par ikdienas rūpēm, jo nodarbībās cilvēks koncentrējas tikai uz veicamo uzdevumu, nedomājot ne par ko citu. 

Atmiņas trenēšana
Ar gadiem atmiņa, diemžēl, mēdz pasliktināties, tāpēc ir svarīgi sākt to trenēt jau savlaicīgi. Labs veids, kā trenēt atmiņu, ir atsaukt atmiņā dažādas lietas un vietas, piemēram, darāmo darbu sarakstu vai kādu lietu uzskaitījumu, un salīdzināt, cik daudz lietu no sākotnējā saraksta iespējams nosaukt. Atmiņas uzlabošanai iespējams iegādāties arī speciālas spēles. Atmiņas trenēšana palīdz paturēt prātā gan ikdienā svarīgās lietas, gan arī uzlabo smadzeņu darbību, un vecumdienās var palīdzēt izvairīties no vecuma demences. Par to, kas vēl var palīdzēt pasargāt sevi no vecuma demences, vairāk var izlasīt šajā rakstā.

Meditācija 
Lai smadzenes labi darbotos, tām nepieciešama arī atpūta. Ir vairāki veidi, kā atpūtināt smadzenes no ikdienas rūpēm un darbiem, citi lasa grāmatas, nodarbojas ar rokdarbiem, vai ļaujas īsai diendusai, bet ļoti labi var palīdzēt arī meditācija, kas ļauj prātam atslēgties no visa liekā. Kad smadzenes ir labi atpūtušās, tās spēj darboties daudz konstruktīvāk un nodrošina labākas koncentrēšanās spējas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)