Gaļa – pilnvērtīga uztura pamats

Šobrīd, kad aizvien populārāks kļūst vegānisms, veģetārisms , svaigēšana un citi ēšanas paradumu veidi, ļoti aktuāls ir jautājums par to, vai uzturā ir jālieto gaļa, tādēļ šajā rakstā apskatīsim gaļas nozīmi pilnvērtīgā uzturā, jo ne velti ASV Dietologu asociācija ir norādījusi, ka pilnvērtīgs veģetārs uzturs ir piemērots tikai zīdaiņiem un maziem bērniem. Par bioloģiskās gaļas priekšrocībām pastāstīs viens no bioloģiskās saimniecības "Tauri" īpašniekiem, internetveikala negantigardi.lv dibinātājs, uzņēmējs Artūrs Vīgants.
Gaļa - kādēļ tā ir tik vērtīga?
Gaļa - liellopa gaļa, cūkgaļa, jēra gaļa, satur olbaltumvielas, kas ir vienas no galvenajām uzturvielām, kas nepieciešamas cilvēka dzīvības uzturēšanai, tās vajadzīgas organisma uzturēšanai un būvēšanai. Olbaltumvielas organismam ir jāsaņem ar ēdienu katru dienu, jo organismā neveidojas to uzkrājumi.
Olbaltumvielu daudzums ir atkarīgs no produktu olbaltumvielu vērtības jeb aminoskābju sastāva, kas nosaka olbaltumvielu struktūru un funkciju, tāpēc svarīgi, lai galveno pārtikas olbaltumvielu daļu veidotu dzīvnieku valsts olbaltumvielas un tieši olas, liesa cūkgaļa, jēra, liellopa gaļa, putnu gaļa, zivis. Pareizi un noderīgi ir veidot savu dienas ēdiena patēriņu tā, lai viena ceturtā daļa būtu dzīvnieku valsts izcelsmes produkti un svaiga gaļa, un pārējās trīs ceturtdaļas – augu valsts produkti.
Gaļu uzskata par vienu no pilnvērtīgākajiem pārtikas produktiem, kas veicina muskuļu šķiedru augšanu, nodrošina organismu ar spēku un dzīvības enerģiju.
Līdz 20% gaļas sastāv no olbaltumvielām, 70–75% no sastāva ir ūdens, tāpat gaļas sastāvā ir tauki un minerālvielas. Jo treknāka gaļa, jo mazāk tajā ir olbaltumvielu, un otrādi. Gaļa satur cilvēkam tik ļoti nepieciešamās aminoskābes – lizīnu, leicīnu, izoleicīnu, metionīnu, fenilalanīnu, treonīnu, triptofānu, valīnu. Turklāt šīs aminoskābes ir iespējams uzņemt organismā tikai ar uzturu, jo organisms pats tās nespēj sintezēt.
Mūsu organisms nevar funkcionēt bez skābekļa, par skābekļa transportēšanu caur organismu atbild olbaltumviela hemoglobīns, kas atrodas sarkanajās asins šūnās. Organisms ļoti labi uzņem sarkanajā gaļā sastopamo dzelzi, un no šī rādītāja viedokļa gaļa ir neaizstājams komponents, kas nepieciešams asins un hemoglobīna veidošanai. Tieši tāpēc tiek uzskatīts, ka cilvēkam sarkanā gaļa jālieto uzturā ne retāk par divām trim reizēm nedēļā. Vislabāk dzelzs organismā uzsūcas no sarkanās gaļas – liellopa gaļas, jēra gaļas un aknām.
Bioloģiski audzētas gaļas izvēle un nozīme

Dietologi iesaka uzturā lietot tieši bioloģiski audzētu gaļu, un dienas deva ir vismaz 100 gramu, bet masīvākiem vīriešiem – divreiz vairāk. Bioloģiski audzētā gaļā atrodas daudz vairāk minerālu nekā citā gaļā. Organisms ļoti labi uzņem bio (bioloģisku) liellopu gaļu jeb sarkanās gaļas dzelzi, kas nepieciešams asins un hemoglobīna veidošanai. Nepieciešamā dzelzs daudzuma saņemšanai pietiek ar nieka 50 gramiem gaļas vienā ēdienreizē. Bioloģiski audzēts liellops ir ēdis zaļu zāli vai bioloģiski audzētu lopbarību un dzīvojis svaigā gaisā. Dzimis kā bioloģisks liellops, tas nodzīvo savu laiku maksimāli pietuvināti dabiskajiem apstākļiem, aug nesteidzīgi un tiek rūpīgi aprūpēts. Bioloģiskajā lopkopībā neizmanto hormonu preparātus un antibiotikas, ķīmiskas zāles lopiņi uzņem tikai izņēmuma gadījumos. Tāpēc bioloģiskā gaļa ir tīra un daudz liesāka par industriāli audzētu liellopa gaļu.
Zinātnieki ir pierādījuši, ka bioloģiski audzēti liellopi rada mazāku ietekmi uz vidi – tie brīvi ganās pļavās, nevis ēd koncentrēto lopbarību, tādējādi radot par 40% mazāk CO2 emisiju un audzēšanā patērējot par 85% mazāk enerģijas nekā lopi lielražošanas fermās, līdz ar to, ja vēlies savā uzturā lietot gaļu, bet satraucies par ietekmi uz vidi, ko atstāj gaļas liellopu audzēšana, bioloģiski audzēta gaļa būs īstā izvēle.
Lai gaļas produkts iegūtu bioloģisko sertifikātu, tam jāiziet stingras pārbaudes visos ķēdes posmos – tiek pārbaudīta gan audzēšana, gan barība, gan kaušana, sadalīšana un pārstrāde. Tikai tad, ja visi šie posmi atbilst bioloģiskās lauksaimniecības prasībām, gala produktam piešķir sertifikātu, un mēs varam būt droši, ka šī gaļa ir kvalitatīva un augstvērtīga.
Ja vēlies iegādāties kvalitatīvu un svaigu bioloģiski ražotu gaļu ar piegādi uz mājām, izvēlies SIA “Tauri” ražoto produkciju no pārtikas internetveikala https://negantigardi.lv/lv/product-category/galas-produkti/